Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jordskalv skakade om Dalarna

Strax efter klockan 15 på måndagens eftermiddag drabbades Dalarna av ett jordskalv.
– Skalvet var kraftigt sett utifrån svenska förhållanden, säger seismologen Reynir Bödvarsson, Uppsala Universitet.

Han konstaterar att man registrerat ett jordskalv. Skalvet har uppmätts till 4.1 på richterskalan." Epicentrum var cirka 70 kilometer norr om Mora.

– Skalv som detta brukar inträffa ungefär vart tionde år, säger han.

Richterskalan anger styrkan hos jordbävningar. Enligt den räknas skalv med magnitud mellan 4,0 och 4,9 som lätta: "Kännbar skakning av inomhusföremål, skakande ljud). Större skador är osannolika."

Enligt tips som kommer in till DT har skalvet känts över hela Dalarna. Rapporterna strömmar in, läs några av rapporterna här!

Åke Andersson satt i godan ro hemma i köket i sitt hus som ligger nästan mitt i Linghed när plötsligt hela huset började skaka.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, man undrade vad tusan det är som händer.

Åkes son som höll till nere i källaren när huset började skaka kom uppspringande och frågade vad Åke sysslade med.

– Jag ringde till grannen som också hade känt skakningarna, vi funderade om det var en lastbil som passerat men samtidigt visste jag att inget fordon passerat på vägen.

Ruth Andersson i Brunnsberg ovanför Älvdalen blev ordentligt uppskrämd när hela huset plötsligt började skaka kraftigt.

– Jag tänkte vad fan är det som händer och sprang ut på bron för att se var jag hade min man. Han hade också känt skakningarna och kom ut och undrade vad som händer.

För Falubon Fredrik Halvarsson var upplevelsen inte helt ny – han var med om ett liknande jordskalv, också det hemma i Bjursås, för runt 25 år sedan. Men han överrumplades ändå.

– Jag stod och plockade disk i köket och precis när jag öppnade en skåplucka skakade allting till. Det lät som om någon slog med handflatan på fönstret. Vi har en hög spegel i hallen och den stod och svajade en lång stund efteråt, säger han.

Det rapporteras om att jordskalvet har skakat om flera platser i landet.