Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JÖNSSON och HELANDER (C): Familjesplittringen är skadlig och inhuman

Johanna Jönsson: Därför röstar Centerpartiet mot regeringsförslaget som begränsar familjeåterföreningar.

Fler och fler människor befinner sig på flykt runt om i världen. I höstas ökade antalet som sökte skydd i Sverige snabbt. Det innebar stora påfrestningar på mottagningssystemen. För att förbättra situationen deltog Centerpartiet i höstens överenskommelse mellan regeringen och de fyra allianspartierna. Den innehöll bland annat fler lagliga vägar för att söka skydd och viktiga åtgärder för att människor snabbare ska kunna etablera sig i samhället.

Kort därefter valde regeringen att lägga fram nya förslag som kommer att göra det svårare för människor att söka skydd i Sverige och hålla familjer splittrade. Förslag som är mycket mer långtgående än den överenskommelse regeringen och allianspartierna slöt. Vi i Centerpartiet väljer en annan väg.

Regeringen vill att de flesta som får skydd i Sverige inte får återförenas med sina familjer. Bara de som får asyl enligt FN:s kriterier får rätt till familjeåterförening, medan den stora majoritet som får skydd som alternativt skyddsbehövande – bland annat nästan alla syrier – helt förlorar rätten att se sin familj igen.

Många, bland andra Röda korset, Amnesty, Rädda barnen, TCO och UNHCR, har kritiserat förslaget hårt och beskrivit hur de här förslagen både kommer att innebära stort personligt lidande och samtidigt försvåra integrationen. En förälder som varje dag oroar sig för sina barns säkerhet har svårt att fokusera på något annat. Splittringen det kommer att innebära är skadlig och inhuman.

Valet i flyktingfrågan står inte mellan stängda gränser eller att fortsätta som vanligt. Centerpartiets väg framåt är att skära i kostnader och förbättra etableringen. Fler ska kunna få jobb och fler ska kunna komma in i samhället. Men framför allt vill vi se ett system där människors rätt att söka skydd värnas och där familjer inte hindras från att hålla ihop. Därför röstar vi nej till regeringens förslag den 21 juni.

Johanna Jönsson

Riksdagsledamot (C) och migrations- och integrationspolitisk talesperson

Peter Helander

Riksdageledamot på dalabänken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel