Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonna Bornemark besökte Humanistiska föreningen

Annons

Filosofen Jonna Bornemark gästade Västerbergslagens Humanistiska förening förra veckan och höll en mycket uppskattad föreläsning under rubriken "Mäthysteri och livsdränering".

Hon tar avstamp i den medeltida filosofen Cusanus och hans syn på förnuftet. Förnuftet består av två delar, det som fångar upp det viktiga, och det som strukturerar det viktiga.

I vår samtid, som är så fokuserad på vetenskap och forskning, har strukturerandet av tillvaron blivit det viktigaste. Har vi mallar och målbeskrivningar, så kan vi också mäta. Men vi glömmer att när vi arbetar med människor så är inte allt mätbart.

Man behöver använda den del av förnuftet som kan fånga upp det viktiga för varje enskild individ genom samtal. Istället för att lita till professionens omdöme, bygger man upp administrationer som skriver manualer som ska styra verksamheten. Kan tänkas vara därför det är sådan brist på personal inom skola vård och omsorg.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel