Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas och Therese öppnar butik för kvalitetsmöbler

Jonas Engström från Våmhus och Therese Mattsson från Älvdalen gick nyligen färdigt en utbildning till möbelsnickare på Lernia i Mora. Båda deltar i den nu aktuella utställningen En Mästare och flera gesäller på Mora Kulturhus. Dessutom är de färd med att starta ett snickeri med egenhändigt tillverkade kvalitetsmöbler.

Annons

– I Holen strax norr om Älvdalen har vi hittat ett snickeri som stått oanvänt under några år. Maskinparken där är intakt. Nu planerar vi att hyra anläggningen och starta en verksamhet med kvalitetsmöbler, säger Jonas och Therese.

Båda nämner att de är i upptaktsfasen på sina planer.

– Vi hoppas kunna öppna verksamheten i år, ifall alla bitar faller på plats, förklarar Therese.

De planerar att tillverka ett grundsortiment på olika möbler och inredningar. Sedan får kunden komma med önskemål om design av möbeln efter personlig smak.

Jonas nämner betydelsen av att råvarorna till tillverkningen har lokalt ursprung.

– Vi har mycket skog i Dalarna. Men det finns nästan ingen i länet som förädlar produkten i området. Vi kommer att få använda virke från Älvdalen.

Jonas, som är 39 år, och Therese, 28, träffades när de började på Lernias tvååriga utbildning till möbelsnickare i Mora i slutet av 2010.

– Ganska tidigt, i inledningen av 2011, började vi prata om att starta ett snickeri tillsammans. I första hand talade vi om att skapa en serie med barnmöbler och sälja till butiker. En barnmöbel i trä blir hållbar och vacker. Men även om vi behåller den idén, är det uppslaget med ett beställningssnickeri som nu är mest aktuellt.

Jonas studerade ursprungligen på Mora Folkhögskola och läste sedan till arkeolog. Therese började jobba på fabrik i Älvdalen under fem år efter att hon studerat samhällsprogrammet på gymnasiet i Mora. Hennes pappa och farfar hade varit snickare så det låg nära till hands för henne att söka till Lernia efter det att fabriken flyttat från Älvdalen samt att hon därefter fått barn.

De två åren på Lernia betydde mycket för Jonas och Therese att bli skickliga möbelsnickare.

– Problemet var att hitta en lämplig lokal till vår gemensamma satsning. Först hade vi planer på att hyra in oss hos Lernia. Sedan hittade vi det gamla snickeriet i byn Holen utanför Älvdalen med en intakt maskinpark.