Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jolpäronsfest för stora och små

I solsken och kyliga vindar firades i lördags årets Jolpäronfest. På plats kunde man bland annat köpa potatis till nedsatt pris, se på småparvlar när de sprang Jolpäronslöpet eller skratta gott åt tvillingparet Alfred och Sigfrid som var ute och åkte i en underlig mackapär.

2001 arrangerades första Jolpäronsfesten i Dala-Järna. Idén kläcktes av Kerstin Danielsson och är en tillställning för att uppmärksamma potatisodlingen i bygden och alla de företag som finns.

– Det finns flera olika aktiviteter och alla som vill göra något får det, vare sig det är privatpersoner, företag eller föreningar, ett extra plus är det förstås om det är kopplat till odling på något vis berättar Björn Lundin, en av arrangörerna.

Bakom arrangemanget står föreningen Ja Järna tillsammans med lokala företag och föreningar. Några av de aktiviteter som anordnades under dagen var traktoråkning för barnen, turåkning med häst och kärra och utdelning av den beryktade potatissoppan.

I inte alla, men några, år har även springtävlingen Jolpäronsloppet anordnats för de allra yngsta. Där springer barn mellan 0 – 8 år en sträcka från Myrbackaskolan upp till KD-textil där de mottas med saft, bulle och medalj.

Runt på byn kunde man under dagen även betrakta tvillingparet (som för den delen bör nämnas att inte är födda samma år) Alfred och Sigfrid åka runt och spela gitarr i en underlig, gul farkost.