Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

John efterlyser foton från färgverket

John Sohlberg söker fotografier och uppgifter om lantstället Hyddan-Göthes bagargård och Herdins färgeri och tvätteri i Gullnäs-Stennäset.
Något som sedan ska utmynna i en rejäl dokumentation kring företaget.

Falukännaren John Sohlberg håller för närvarande på med att dokumentera anrika faluföretaget Herdins färgverk och verksamheten där. Han har också full koll på familjen Herdins historiska bakgrund.

– Den förste Herdinaren var Mathias född 1717 och kom troligen till Sverige 1739. Till Falun kom sonsonen guldsmeden Carl Herdin född 1792 i Västerås 1816 och bosätter sig vid Garvaregatan. Carls son Anders Wilhelm född 1834 flyttar 1850 till Slaggen Kv.10 gård 3 till det kvarter som kom att kallas Färgargården och där Dalarnas försäkringsbolag i dag ligger, berättar han.

Generationerna går, men Herdins finns kvar i centrala Falun.

– I slutet av 1930-talet börjar Färgargården bli för liten för färgeriets verksamhet. Anders Herdin född 1911 och disponent för Herdins hittar i Stennäset lantstället Hyddan som skräddaren Carl D Björling byggt. 1893 äger bagaren Carl G Schedvin lantstället.

– Hyddan består av boningshus på sex rum, brygghusbyggnad om tre rum samt uthus och en vacker trädgård med kägelbana. I början på 1900-talet köper Hjalmar och Elisabet Göthe gården som kom att kallas Bagargården. 1939 köper Anders Herdin Göthes bagartomt Bäckehagen 21, 22 och 23 på 4000 kvm med befintliga byggnader samt återstående delen av den inköpta tomten i Gullnäs dit man flyttar färgeriet och tvätterier, fortsätter John Sohlberg.

– 1947 tar Anders bror Nils hand om verksamheten i Stennäset som haft en stor order under kriget från försvaret då man färgade skjortor och tillverkade trassel. 22 september 1951 klockan fyra på morgonen drabbas dock verksamheten av en storbrand. Allt brann ned och man flyttade åter verksamheten till färgargården i centrala Falun.

För att ytterligare dokumentera historien kring Herdins färgverk efterlyser John Sohlberg nu fotografier och uppgifter från andra platser där Herdins verkat, till exempel fotografier från Österå 1856-1886 eller från Myran, Oskar Herdins gård med kägelbana 1857-1900 talets början.

– Den som har uppgifter eller fotografier är varm välkommen att kontakta mig, avslutar en förhoppningsfull John Sohlberg.