Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

John Andersson

Tekn dr John Andersson, Vikarbyn, har avlidit, 74 år gammal.

Hans närmsta anhöriga är hustrun Lisbeth Rydell Jax, sonen i ett tidigare äktenskap Ragnar Edman med sambon Luisa Kessler och Lisbeths son Johan Rydell med sambon Annika Kolmert och deras barn Filip och Lova.

John föddes i Stockholm och växte upp i byn Västbjörka i Rättvik. Redan i folkskolan – där Lisbeth var en klasskamrat – var hans stora läsbegåvning uppenbar. Han tog studentexamen som en i Mora gymnasiums premiärkull och blev sedan civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm och civilingenjör i teknisk fysik vid KTH.

1974 blev han tekn dr i maskinteknik och senare oavlönad docent i industriell ekonomi och organisation.

Efter många år som lärare och forskare vid KTH gick John till näringslivet, bland annat som direktör i Svenska Managementgruppen AB och systemkonsult i Johnsonkoncernen.

Som organisationsdirektör i Vattenfall ledde han ett genomgripande omorganisationsprojekt. Sista anställning före pension var som forskningsledare och prefekt vid Högskolan Dalarna.

Vi lärde båda känna John djupare när han och Lisbeth flyttat hem till Vikarbyn och tagit sig an en sann kulturgärning – upprustningen av Anderssons pensionat.

Det var en fröjd att se denna jugendpärla återfå skönhet och liv – bland annat utställningar och skrivkurser – tack vare deras engagemang. För bondpojken John, uppväxt i en bygd där bara jord räknades, betydde det mycket att till huset kunna lägga mark och skog och återuppliva dess gamla namn med rötter i 1640-talet, Östra Hindriksgården.

John var en iakttagande, skrivande människa, intresserad av innovationer. Han engagerade sig i utvecklingen av den för Dalarna viktiga timmerhusbranschen.

I livets slutskede fullbordade han en högintressant betraktelse över sjukvårdens framtid.

Projektet hundpensionat, där hundarna skulle få ligga i riktiga sängar, realiserades aldrig, men alla hundar älskade sin snälle kompis John.

En god granne och nära vän fattas oss nu.

Perols Ulla Gudmundson

Bengt Ager