Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johansson Österberg startar helikopterflyg

Andreas Johansson Österberg är inte bara framgångsrik innovatör och företagsledare i säkerhetsbranschen. Nu är han på gång att som en sidoverksamhet starta kommersiell helikopterdrift.
– Det är ett överlägset men underskattat sätt att transportera folk, kommenterar den 36-årige entreprenören, som registrerat in företaget Helikopter i Sverige AB.

Annons

Hos kommunens miljö- och byggnämnd i Ludvika ligger just nu en bygglovsansökan från det nystartade bolaget om att få sätta upp en maskinhall i två plan på sammanlagt 540 kvadratmeter och anlägga en helikopterplatta i anslutning till detta på 270 kvadratmeter.

Bygget ska ske i närheten av Ljungåsen, mellan Saxdalen och Grängesberg.

– Mina svärföräldrar äger marken och där har jag redan ett fritidshus, förklarar Johansson Österberg.

Han är noga med att betona att det även fortsättningsvis är hans säkerhetsföretag Nyx Security som går i första hand och att Helikopter i Sverige är ett av flera mindre bolag han äger.

På flygplatsen i Västerås står en fyrsitsig helikopter, som Ludvikaföretagaren köpt in för att användas i hans nystartade flygföretag.

Vad kostar en helikopter...?

– Dom finns från typ två miljoner till 150 miljoner, svarar Johansson Österberg och berättar att hans investering i helikopter och byggnad kommer att gå på cirka åtta miljoner kronor.

Han håller dessutom på att ta certifikat för att få flyga helikopter men räknar med att verksamheten också ska innefatta uthyrning.

– Att flyga från Ludvika till exempelvis Oslo går under timmen. Du kan hämta upp en person hemma i trädgården och släppa av vederbörande utanför dörren dit han eller hon ska på exempelvis ett möte.

Om bygglovet går igenom hoppas Andreas Johansson Österberg att det ska gått tämligen snabbt att uppföra maskinhallen.

Det andra våningsplanet är tänkt för framtida behov och blir i ett inledningsskede oinrett.

– När man ändå bygger så blir det ingen större skillnad på kvadratmeterpriset om det blir i ett eller två plan, förklarar han.