Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johans nya äventyr

/

Tre veckor räckte.
Sedan hade Johan Sandahl, 32, bestämt sig för att hoppa på sin mest spännande utmaning någonsin.
Den kommande säsongen ska han jobba som manager för klubblaget Monrovia FC i Liberia.
– För mig var det ett lätt val, säger den förre Dalkurd-tränaren.

Annons

Det var i november Johan Sandahl spenderade tre veckor i den Liberianska huvudstaden Monrovia.

Detta för att bekanta sig med högstaligeklubben Monrovia FC, som bjudit ner honom.

– Jag bestämde mig efter det besöket. Jag förstår att det kanske förvånar en del men för mig var det ett lätt val. Jag får fantastiska erfarenheter, ett stort ansvar och en jätteutmaning. Detta i kombination med att träna och matcha spelare på väldigt hög nivå, säger Johan, som förfogar över några av landets bästa spelare i truppen.

Kontraktet han skrivit gäller säsongen ut.

– Men tanken är att jag ska stanna längre, menar Johan som är ansvarig för träning, rekrytering och utveckling av klubb/spelare och de sportsliga resultaten.

Skillnaden jämfört med fotbollsvardagen i Sverige är radikal, då resurserna är mycket begränsade.

Tränar gör man på sandplaner. Totalt finns det två konstgräsplaner i hela landet, som båda ägs av Fotbollförbundet.

– Det gör att alla ligamatcher spelas där vilket gör ligan begränsad. En eller flera konstgräsplaner skulle göra underverk och vi söker just nu samarbetspartners för att kunna få till stånd sådana träningsanläggningar, inte bara för klubbens skull utan för hela den Liberianska fotbollen. Lite pengar kan förändra mycket, samt naturligtvis skapa en talangfabrik av guds nåde.

Han har själv funderingar på att öppna plånboken och köpa in en buss åt sina spelare.

– En gammal buss kan man göra en värld av skillnad härnere, konstaterar han.

De begränsade resurserna var dock inget som fick Johan att tvivla – snarare tvärtom.

– Liberia är ett land där bokstavligt talat inget finns, men där fotbollen tar sig fram på ett nästan magiskt sätt. Det är förtrollande att se kärleken för sporten, engagemanget och allt i kamp mot fattigdom, svårigheter och utan fotbollsplaner, mål eller något man kan kalla för riktiga förutsättningar. Men man fylls av glädjen att kunna bidra med förbättringar på ett ställe som detta.

– Jag hade kunnat tjäna mer pengar hemma i Sverige såklart. Men för mig var det ett självklart val då jag alltid velat arbeta med fotboll internationellt. Jag är ännu ung och detta kommer ge mig en ordentlig påfyllning på erfarenhetskontot.

Han har precis flyttat in i ett nytt boende i stadsdelen Red Light (döpt efter det första rödljuset där) i huvudstaden. Standarden är en smula lägre än hemma i Sverige.

– Inget rinnande vatten och begränsade timmar elektricitet gör stor skillnad på vardagen. Men jag är väldigt lättanpassad som person. Jag trivs bra här i en smältdegel av liv, kaos, glädje och nya erfarenheter.

Den Liberianska ligan startar i början av januari men för tillfället deltar Johan och hans lag i en inhemsk cup. Den första tävlingsmatchen med Johan vid rodret slutade med vinst, 5–1 mot laget Defenders.

Annons