Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johanna från Sollerön fick stående ovationer för nya integrationspolitiken

Johanna Jönsson från Sollerön blev något av centerstämmans stora stjärna. I total enighet antog partistämman det integrationsprogram hon ansvarat för.
– Jag viste att programmet hade stöd, men är helt överväldigad över den stora uppslutningen, säger hon.

Centerpartiet ska nu, bland annat, jobba för att:

kommunerna i landet kompenseras fullt ut för asylkostnaderna, kommunerna ska få ansvar och makten över asyletableringar, flyktingar lättare ska få jobb som kostar arbetsgivarna mindre, införa samhällsorientering under asyltiden, utöka antalet kvotflyktingar, hela EU ska betraktas som ankomstland för senare fördelning enligt ett gemensamt kvotsystem - samt att inrätta fler lagliga flyktvägar, via exempelvis humanitära visum och möjlighet att söka asyl på ambassader.

När Centerpartiet antog sin nya integration- och migrationspolitik fick ordföranden för förslagsgruppen - Johanna Jönsson - stående ovationer och hurrarop av stämman.

– Jag tror att mottagandet har att göra med att jag rest runt i landet och lyssnat på vad folk och partikamrater ute i landet vill och tycker. Jag har lyssnat, inte pratat till dem. Vi har också visat upp vilka slutsatser vi kommit fram till och lyssnat på förslag till ändringar. Det har lett fram till detta. Förslagen är helt enkelt välförankrade, säger hon.

Hon ser inte den mer humanistiska inriktningen som ett hinder för en framtida gemensam allianspolitik.

– Vi får se hur de andra gör. Flyktingsituationen är nu akut. De beslut och hur vi agerar de närmaste åren kommer avgöra hur världen ser ut i framtiden. Vi måste göra det bästa vi kan, säger Johanna Jönsson.