Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan vill ha det gratis

/

Annons

Johan Haals är 18 år och går på NTI Gymnasiet i Falun. Han läser en teknisk högskoleförberedande linje. På fritiden umgås han med sina vänner, jobbar extra på ett dataföretag i Falun och som skivdistributör på Ubuntu Sverige.

Han har alltid varit intresserad av datorer och för cirka tre år sedan så fick han höra talas om operativsystemet Linux. Linux skulle vara ett gratis operativsystem som skulle vara stabilt och användarvänligt och även helt fritt från virus. Efter att ha provat fastnade Johan direkt. Det har gått så långt att han idag är skivdistributör på Ubuntu Sverige. Ubuntu är en version av Linux som är väldigt likt de Windows vi använder idag.

Det började med att Johan diskuterade på Ubuntu Sveriges Internet forum och började få vara med på diverse möten om marknadsföring och spridning av operativsystemet. Sedan fick han förtroendet för jobbet som skivdistributör.

- Jag började i julas och har hittills skickat ut runt två till tre hundra skivor. Vår Community har genomgått ett ägarbyte så distributionen har legat ner, men den kommer upp igen inom kort, säger Johan.

Det som antagligen är den största skillnaden mellan Windows och Linux är att det senare är helt gratis att använda och att det är så kallat open source. Alltså en öppen källkod där vem som helst kan gå in i strukturen för operativsystemet och ändra.

Det har gett Linux en stämpel som krångligt och nördigt med det är fel, tycker Johan.

- Är du programmerare är Linux väldigt bra då du kan göra exakt vad du vill. Du slipper alla licenser som andra företag tvingar på dig. Men du behöver absolut inte kunna programmera för att använda Linux.

När du installerar Ubuntu så ingår redan alla program du skulle kunna behöva för att utföra de vanligaste ändamålen som man har sin dator till. E-Mail, ordbehandlare, chattprogram, bildbehandlare och så vidare. Men Ubuntu har även en inbyggd pakethanterare som låter dig ladda ner nya program snabbt och enkelt från Internet, även det helt gratis.

- Varför lägga ner pengar på något som du kan få gratis? Fler och fler väljer att byta nu, så jag tror på en god framtid för det och framför allt Ubuntu.

Fakta/ Ubuntu

Fördelar:

  • Gratis
  • Öppen källkod
  • Inga virus
  • Många grafiska funktioner
  • Växer hela tiden

Nackdelar:

  • Än så länge ganska få spel som fungerar utan konfugrering
  • Många program är bundna till Microsoft
  • Nörd stämpel

För att få Ubuntu besök www.ubuntu-se.org där du kan ladda ner det gratis eller så småningom beställa det

Mer läsning

Annons