Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Szymanski fick befälsjobbet

Johan Szymanski är Moras nye brandchef. Kommunstyrelsen utsåg den sympatiske 28-åringen vid tisdagens sammanträde.
– Känns skönt att det har varit en rekrytering på legitima grunder, säger Johan Szymanski, som varit ställföreträdande räddningschef i Mora kommun sedan januari 2010.

Annons

Det har varit en del turer kring brandchefsjobbet i Mora, sedan facken i vintras förklarat att man ville ha en ny person på posten. Proffice fick uppdraget att hitta en ny brandchef och rekommenderade Johan.

Han har "jobbat sig in" hos personalen, arbetsgivaren och inte minst hos massmedia med sitt öppna och kommunikativa sätt. Han förser massmedia med bilder och redogörelser i text från utryckningar.

– Jag gick en kurs i olycks- och krishantering. Åke Jacobsson, som var brandchef vid diskotekbranden i Göteborg 1998, då 63 ungdomar omkom, sa "se media som en fördel i arbetet". Han tog med två reportrar på en skogsbrand och fick ut vederhäftig information. Det tog jag fasta på. Vi är en offentlig verksamhet, och varför ska inte allmänheten ha full insyn i det vi gör? Jag tycker att kommunens invånare ska känna till vad de betalar för.

Johan växte upp i Malmköping utanför Eskilstuna och visste redan i mellanstadiet att han ville bli brandingenjör.

– Jag såg tv-programmet "Larmet går", tyckte jobbet såg intressant ut och tog reda på vad det krävdes för utbildningar. Jag gick naturvetenskapligt program och sedan brandingenjörsutbildning i Lund mellan 2005 och 2010. Jag vikarierade som brandman för att extraknäcka till studierna och hade sådant flyt att jag fick göra lumpen som räddningsman. Vi var den sista klassen som utbildades civilt.

– Drygt 20 brandingenjörer utbildas per år. Det är ganska stor brist.

Johan hade flyt. Direkt efter brandingenjörsutbildningen fick han anställningen i Mora. Nu blir han chef för 45 man, varav 22 heltidsanställda, som tror på honom som sin chef.

– Ytterst handlar det om förtroende. Det är viktigt att inse att jobbet handlar om lagarbete. Vår viktigaste uppgift är att verka för att olyckor inte händer.

Finns det någon olycka som inte "får hända"?

– En bussolycka långt bort mitt i kalla vintern är ett skräckscenario. Fast det känns inte som om vi inte är förberedda. Vi tränar på att klara det, och har ett bra samarbete med Orsa och Älvdalen som jag vill vidareutveckla.

Johan är den yngste nu arbetande brandchefen.

– Jag är dock inte yngst genom tiderna. Cecila Uneram var 26 år när hon fick jobbet i Katrineholm, hon är 40 nu.

Annons