Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Olsson först att få Sixtens stipendium

LIMA Kort före sin bortgång 2012 bildade skidkungen Sixten Jernberg, Lima, en stiftelse för att premiera och inspirera idrottsutövare.
Nu har den förste stipendiaten utsetts - för sina makalösa insatser helt i Sixtens anda. Det blev världsmästaren,OS-guldmedaljören och bragdmedaljören Johan Olsson.

– Det är en stor ära för mig att få bli den första pristagaren till Sixten Jernbergs stipendium. Sixten är ju en förebild och den störste genom tiderna. Jag ska med glädje komma till Lima och ta emot priset, säger Johan Olsson, som i dagarna bestämt sig för att satsa en säsong till mot VM i Falun.

Att utse Johan Olsson till den förste pristagaren var stiftelsen helt enig om.

– Jag är ganska säker på att Sixten hade tyckt om vårt val. Han ler nog gott uppe i sin himmel, för Johan var nämligen en av Sixtens absoluta favoriter i senare generationer av skidåkare.

– VM-femmilen i Val di Fiemme förra vintern var ett lopp som bar Sixtens signum, att åka i från de andra på ett sätt som ingen trodde skulle vara möjligt, och vinna av egen kraft, säger Johnny Thuresson, som är ordförande i Sixten Jernbergs stiftelse.

Priset på 25 000 kronor kommer att överlämnas personligen till Johan Olsson. Han har lovat att komma till Lima i samband med någon ungdomsaktivitet i Lima IF senare i vår.
Sixten lade själv en grundplåt på 75 000 kronor till stiftelsen. Sedan har ytterligare pengar flutit in genom donationer till Sixtens Jernbergs museum, gåvor och kondoleanser. Nu har tiden blivit mogen att dela ut det första Sixten Jernberg-stipendiet.

Enligt Sixtens uppsatta regler ska stipendiet gå till "idrottsutövare som visat den rätta hårdheten och förmågan att underkasta sig hård och skoningslös träning, i syfte att nå den yttersta världseliten."

Stipendiet kommer fortsättningsvis att delas ut när det finns passande mottagare. Gärna till en idrottsutövare från Limabygden, men det kan även vara någon nationellt eller internationellt.