Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johan Berlekom fyller 80!

Den 11 januari fyller Johan Berlekom 80 år. Han är bosatt i Göteborg men större delen av sitt yrkesiv jobbade han som lärare i Orsa, dit han kom 1970. Paret kom att bli kommunen trogen i 39 år och hustrun Ann Beskow var kommunalråd i två och en halv period! Johan blev engagerad i kulturnämnden och satt också i fritidsnämnden, miljönämnden och i fullmäktige.

Det fanns en koppling mellan Johan och Orsa trots att han inte varit här före flytten. Hans morfars far var Olof Ulric Arborelius, präst i Orsa. Johan i det släktledet kusin med den katolska biskopen Anders Arborelius.

Johan jobbade större delen av tiden på Orsaskolan, med några inhopp på Komvux och Turismutbildningen.

Johans far var från Holland och även om Johan om Johan växte upp i Sverige är banden med faderns hemland starka. När han bara var fem år skickades han ensam att bo hos sin jämnåriga kusin. Johan kunde inte ett ord holländska. När han kom hem igen kunde han inte svenska!

Resor är ett stort intresse hos Johan. Han gör det grundligt. Besöker han EN norsk stavkyrka eller en brittisk katedral, ger han sig inte förrän han sett alla. Den egenskapen gör också att han simmat motsvarande sträckan till Sydafrikas spets. Givetvis var han medlem i Orsa Aquademi!

Janne Bäckman

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel