Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbmejl i mobilen – stressmoment eller hjälpande hand

Kollar du jobbmejlen på mobilen när du är ledig? Då är du långt ifrån ensam.
En undersökning som Unionen gjort visar nämligen att två av tre tjänstemän gör samma sak.
Mats Adolfsson, IT-ansvarig, ser det som en möjlighet att vara mer flexibel.

I takt med att tekniken avanceras ökar också våra möjligheter att ständigt hålla oss uppdaterade och tillgängliga för omvärlden. Och gränsen mellan arbetstid och ledig tid blir allt mer flytande.

I fackförbundet Unionens undersökning "Kontoret på fickan" har 2 282 tjänstemän i privat sektor svarat på frågor om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet. Av dem var det tre fjärdedelar som hade mobiltelefon i sitt arbete och två tredjedelar av dem hade möjlighet att ta emot mejl.

Förra året svarade hälften av tjänstemännen att de helt eller delvis kollar sin jobbmejl efter arbetstid. I år svarar två av tre ja på samma fråga.

17 procent, ungefär lika många som förra året, tycker att det är stressande att ta emot mejl i mobilen och andelen som helt kan avvisa påståendet har sjunkit från 44 procent till 35 procent.

Hälften av tjänstemännen anser att det inte bara är dem själva som väljer när de kollar av mejlen i mobilen. Samtidigt håller två av tre med om att jobbmejlen i telefonen underlättar arbetet och gör dem mindra stressade.

Connect Konsult AB i Falun arbetar med lösningar inom bland annat Telekommunikation och IT/data. De anställda arbetar ofta med projekt i Mellansverige och finns tillgängliga oavsett var de befinner sig.

– Jag tror att det har blivit en livsstil, säger VD:n Olle Berglund.

Sedan flera år tillbaka använder de en och samma mobiltelefon till både privata och arbetsrelaterade tjänster.

Mats Adolfsson, IT-ansvarig på samma företag upplever inte själv någon stress utan tycker att mejl och andra jobbfunktioner underlättar arbetet.

– Men det kan nog vara ett stressmoment för vissa, det beror nog på hur man är som person. Själv kan jag låta bli att svara om jag gör något annat just då. Men det är klart, en del fritid blir ju jobbtid.

Medan vissa kan tycka att det stör privatlivet menar Mats Adolfsson att det också går att vända på det.

– Om nåt av mina barn ska iväg eller om det är något speciellt på morgonen så kan ju jag sitta hemma och jobba några timmar för att se till att de har hjälp.

En annan fördel menar de båda är att du kan utföra en stor del av arbetet när du är på resande fot.

– Jag tycker att det har blivit enklare. Det ger en mycket större frihet mot förr då man skulle gå till faxen och vänta, säger Olle Berglund.