Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobba längreen nyckelfråga

Det var förstås inte helt oväntat att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) passade på att utnyttja tillfället att förklara sig, när han går inledde ett seminarium om längre arbetsliv och en åldrande befolkning med regeringens Framtidskommission och Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS) som arrangörer. Det var statsministerns uppmärksammade uttalande om pension först vid 75 år, som han nu passade på att utveckla. Att reaktionen blev så våldsam menar statsministern beror på landets "kollektiva berättelse", det vill säga att allt som sägs tolkas som det måste gälla alla, oavsett människors olika förutsättningar.

Bakgrunden till det beramade "75-års-uttalandet" var, försäkrade statsministern, ett försök till en tankeresa mot bakgrund av den demografiska utveckling som landet står inför. För första gången står Sverige inför en utveckling som innebär att 1,6 miljoner människor lämnar arbetslivet fram till år 2025, samtidigt som inflödet av ung arbetskraft inte kompenserar bortfallet. Det är en utveckling som ställer landet inför en rad utmaningar, inte minst hur framtidens välfärd ska säkerställas.

Statistiska centralbyrån (SCB) har prognoser som visar en trend där allt fler lever allt längre. Fram till 2030 beräknas medellivslängden öka från 80 till 83,1 år (män) och från 83,8 till 85,9 år (kvinnor). Antalet personer över 65 år beräknas öka fån cirka 1,8 miljoner till knappt 2,3 miljoner, eller från 18 till cirka 22 procent. Enligt vissa beräkningar kommer hälften av de som föds i dag att leva längre än 100 år. Det faktum att den ökade medellivslängden innebär ett långt liv också efter den traditionella pensionsåldern, fick Fredrik Reinfeldt att reflektera över morgondagens behov att se livsresan i ett nytt perspektiv.

I dag är inställningen, hävdade statsministern, att 50-årsdagen tas som intäkt för att det är dags att börja trappa ned inför pensioneringen. För morgondagens 50-åring måste födelsedagsfirandet bli en signal till en omstart i livet. Ett nytt ryck med utgångspunkt från förvärvad kunskap och livserfarenhet. Dessutom i en situation när familjebilden ger förutsättningar för nya visioner.

Seminariet, direktsänt i SVT2, hade samlat en bred sakkunskap från landets samhällsektor. Inläggen var många och intressanta. Möjligheten, för att inte säga nödvändigheten, av att vi jobbar högre upp i åldrarna, blev ett återkommande budskap. Men också utmaningarna kring morgondagens sjukvård, äldreboende och problematiken kring finansieringen av välfärden. En slutsats av debatten måste bli att det finns inga enkla lösningar och ingen sitter inne med alla svar.

Framtidsdebatten måste således fortsätta under öppna och seriösa former.