Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joakim blir av med hästridningen

Ronny Wallin har en autistisk son som blir av med sin hästridning när kommunen ska spara. Han är kritisk och protesterar mot att man spar småsummor på de svagaste.
– Tänker man på konsekvenserna för en grabb som är så extremt känslig för förändringar? Det vill jag att Jan Bohman svarar på mellan fyra ögon, säger han.

– Man kunde ha meddelat oss. I stället studsar besluten nedåt i leden. Daglig verksamheten sade till Jockes personliga assistent att sista januari får han inte åka längre och rida en lektion i veckan på Bäckans ridcenter, säger Ronny Wallin.

Dagliga verksamheten har själva protesterat och tycker att just Jocke och en annan brukares ridning är en så bra aktivitet att de i stället föreslagit indragning av sina egna arbetskläder. Detta säger kommunen nej till då det rör olika konton.

Hästridning klassas nu som fritidsaktivitet.

Pappan berättar att hästridning fungerade klockrent i flera år i Norr Amsberg. En ny lösning hittades på Bäckans ridcenter i Djurmo. En gång i veckan skjutsas Jocke dit i taxi, rider en 300-kronorslektion och körs tillbaka till Picasso dagliga verksamheten.

– Jocke älskar att rida men vägrade först att kliva upp på första hästen. En specialpedagog från habiliteringen föreslog lösningen att kan kunde åka efter i vagn. När en ny handikapphäst togs in - klev Jocke plötsligt jättelycklig upp i sadeln igen.

– Det om krävt så mycket planering och inskolning rycks bort från en hyperkänslig kille.

DT körde till Bäckans och kikade på Jockes ridlektion.

Jocke var uppspelt, taggad och lät omgivningen förstå att ridning är toppen. När Karin Alsiö gjort i ordning handikapphästen Dilton med filt samt bältet med handtag att hålla sig i stod Jocke redan på rampen redo att stiga upp.

Väl på hästryggen skedde förvandlingen till en helt lugn och koncentrerad kille.

Karin sprang, Dilton travade och Jocke sprack upp i ett stort leende.

– Han kan inte tala för sig, men man ser på kroppsspråket hur rolig ridlektionen är, säger assistenten Lars Arnberg.

Pernilla Söderlund, chef inom handikappomsorgen, säger att det är nämndbeslut på uppsägningar av vissa externa fritidsaktiviteter.

I Omsorgsnämndens §111 den 23 september står i åtgärdslistan för ekonomi i balans att nyttjanderättsavtalet med lantgården Lantliv i Gustafs sagts upp och att övriga liknande externa avtal ska ses över. Omsorgsnämnden ska helst spara 47,5 miljoner kronor för att nå budgetberedningens ram 942 miljoner 2016.

– Jag har fått uppdraget. Vissa verksamheter avslutas, andra startar vi upp. I stället för Lantliv erbjuder vi brukarna aktiviteter med hästar ute på Romme.

– Det är alltid tråkigt att avsluta aktiviteter som är uppskattade. Alla 250 brukare inom Borlänges LSS har rätt till en meningsfull daglig sysselsättning, säger hon.

Pappa Ronny befarar att saknaden av hästridningen kommer att få slå tillbaks som en negativ reaktion hos killarna med särskilda behov på Picasso dagliga verksamhet.

– Fredagar är Jockes bästa dag. Nu tas ridningen bort och hans andra aktivitet i Tunets bad är kanske snart också den nedlagd, säger Ronny Wallin.

DT: Om hästridning betraktats som fritid kan inte du betala ridlektionen?

– Visst kan jag betala, det är inte det. Här plockar kommunen som besparing bort löjligt små pengar som betyder så mycket i veckorutinen för två känsliga killar. Ingen hänsyn tas till att det ligger massvis med arbete bakom att ha fått ridningen att fungera, svarar pappa Ronny Wallin.