Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jo, det går att göra nåt för andra"

Allt började vid köksbordet.
Det måste gå att hjälpa de som behöver det mest, tänkte Anton Siljeström.
Så började projektet Bara ett hål Anton startade med sin pappa.

Snart är det dags att åka tillbaka till Afrika och borra nästa brunn. Anton Siljeström och pappa Fredrik Rozén planerar och samlar in pengar till arbetet i södra Sudan.

– Vi vill åka till små bortglömda platser dit stora biståndsorganisationer inte alltid kommer. Vi jobbar med mindre projekt men som ändå hjälper många, berättar Anton som är 18 år och går barn- och fritidsprogrammet på Leksands gymnasium.

Att bara sitta och tänka att man borde hjälpa är ingen mening. Anton och hans pappa ville göra något adekvat.

– Vi vill kunna säga att vi iallafall gjorde något för någon annan, berättar Anton och pappa Fredrik.

Fredrik är vice vd på Mockfjärdsfönster. Företaget har nyligen inlett ett samarbete med organisationen International Aid Services och genom IAS kunde de få råd och hjälp och bland annat var det skulle vara lämpligt att borra den första brunnen.

Det blev södra Etiopien, ett samhälle med cirka 400 invånare där det tidigare tog åtta timmar att hämta vatten.

– Vilket naturligtvis är förödande med tanke på undernäring och torka som råder i området, säger Anton.

För att finansiera brunnsborrningen startade Anton och Fredrik en insamling i projektet som heter Bara ett hål.

– Varje hål kostar cirka 75 000 kronor. Vi hade lite för lite tid att samla ihop pengar så IAS hjälpte till med den sista delen, berättar Fredrik.

– Vi förde också en dialog med skolan hur Anton skulle kunna åka och jobba i Afrika. Det har gått bra och det inverkar inte på hans studier, säger Fredrik.

Att genomföra projekt i Afrika är inte alltid lätt. Efter både en trafikolycka och svår översvämning kunde Anton och Fredrik still slut uppleva hur vattnet sprutade ut ur hålet.

– Det var det största ögonblicket i mitt liv, att se vattnet och hur glada människor blev, men också att uppleva Afrika. Det går aldrig att förstå hur det är förrän man varit där själv, säger Anton.

Helst hade de velat bo i tält vid borrhålet, men på grund av översvämningar blev Fredrik och Anton evakuerade.

Efter resan åker Anton runt i skolor och i föreningar och berättar om sitt engagemang i microprojekt. Han är även inbjuden att föreläsa hos Handelskammaren i Falun.

– Jag vill sprida mina erfarenheter till andra och visa att det faktiskt går att göra något för att förändra, säger Anton.