Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jesper Heed: "Vi fick hybris"

– Vi trodde att vi var ostoppbara.
När festivalen växte och växte så blev ledningen fartblind. Det erkänner grundaren Jesper Heed när DT träffar honom efter beskedet att Peace & Love gått i konkurs.

Jesper Heed, festivalens grundare och vd och festivalchefen Daniel Olsson slår sig ner vid ett bord efter presskonferensen. Stämningen är minst sagt dämpad.

– Vilket jävla helvete, konstaterar Daniel Olsson.

– Vi vet ju att det har varit ett tufft läge, men hade biljettförsäljningen puffat i gång så hade vi gått iland med det.

Han berättar att de under våren suttit vid biljettsajten Ticksters räkneverk och i stigande panik sett hur siffrorna långtamt segat sig upp. Hoppet stod till maj månads lönehelg och när lyftet aldrig kom så förstod de att det inte fanns någon annan utväg. Festivalen måste ställas in. Beslutet fattades på måndagen.

– Det är tråkigt och sorgligt, framför allt för alla våra biljettköpare, säger Jesper Heed.

Jesper Heed säger själv att de fick hybris när allt gick bättre och bättre. Förra årets festival lockade 48 000 personer och många menar att det är obegripligt att ekonomin då inte gick ihop. Sanningen är att de skulle ha behövt mellan 5 000 och 10 000 till besökare för att gå runt.

– Vi hade räknat med fler. Året innan var det 52 000 och vi siktade högre. Ingen sade "stopp, vi nöjer oss nu". Vi växte för fort och det är svårt med marginalerna när det är så mycket folk. Det kostar mer än man tror att växa – varje person är en intäkt, men också en kostnad.

När festivalchefen Daniel Olsson började sitt jobb så var Peace & Love redan en organisation i kris. Fjolårets brakförlust på sexton miljoner var ett faktum och allt handlade om att få festivalen på rätt köl igen. Festivalbolaget separerades från annan verksamhet och den ekonomiska styrningen stramades upp.

– Sedan har det rullat på, även om det inte har varit medvind. När vi löst en sak så kom ett nytt bakslag nästa vecka. Det var varit svårt att fokusera på 2013, säger Daniel Olsson.

För Jesper Heeds del så kommer konkursen även att innebära en personlig förlust. Han lånade ut två miljoner ur egen ficka förra året för att rädda festivalen.

– Jag gjorde det för att jag tror så mycket på det som är Peace & Love. Det är en stor vision, som också var ett bolag. Men det är det inte längre. För min egen del så har det aldrig handlat om en vision förankrad i bara en festival. Det slumpade sig så att det blev vår första konkreta manifestation och sedan har det rullat på.

Pengarna har också rullat. Och om kretsen runt Peace & Love hade velat berika sig personligen så har de haft alla möjligheter.

– Jag hade kunnat vara mångmiljonär om pengar hade varit min drivkraft. Men det behövs kontroll också. Jag ångrar mest att vi inte tänkte mer på ekonomin och sparade till sämre tider. I stället anställde vi mer folk och startade fler projekt. Det har inte legat i vår natur att spara, vi vill satsa på nya idéer.

Vad tänkte du när du gick och lade dig i går?

– I morse menar du? Det var ändå skönt att komma till ett beslut hur jobbigt det än var. Även jag är realist om allt talar emot. Det fanns inget vi kunde göra.

Många har hört av sig för att visa sitt stöd och flera artister och samarbetspartners har gråtit i telefon, berättar de.

Vad är du mest stolt över när det gäller Peace & Love?

– Att vi har varit i ständig utveckling och att vi alltid sagt ja till att föra visionen framåt. Nu kommer det vi byggt upp att vara början till något nytt.