Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens Runnberg: Greider har fel - ledarredaktionen ska vara närvarande, lokal, påläst och granskande

Jag fick reporterjobbet en tisdag och på torsdagen klev jag in på redaktionen för första gången.

Det är ännu samma doft i trapphuset upp från bakgården i Sveriges vackraste tidningshus, vilket det utsågs till härom veckan, som den 2 februari 1995. (Faktum är att jag bakade bullar till en 25-årsfika den 2 februari 2020, men glömde att sätta upp inbjudningar vid kaffeautomaten och kom att äta upp bullarna själv i stället.)

I två år var jag BT:s nyhetschef. Jag har bott i vattentornet på Hagalund, på Sveatorget och på Ingebjörnsgatan på Östermalm. Sedan 2003 har jag gått till jobbet och ägnat mig åt opinionsjournalistik för Dalarna, först som kulturredaktör och sedan som politisk redaktör.

Sedan 2017 har jag frågat mig två saker: Förmiddagarna har ägnats åt att som riksredaktör erbjuda blå och gröna systertidningar från Södertälje till Örnsköldsvik en liberal ledarsida. "Vad pratar Sverige om för politik idag och vad borde Sverige prata om för politik i morgon?".

Den frågan kommer jag inte ställa mig på jobbet framöver.

Den andra frågan har lytt "vad ska jag ordna med för opinionsjournalistik till Dalarna idag?", men nu är det slut med det också.

Från och med den här månaden har den enda dagliga jobbfrågan till mig själv bytt ut "Dalarna" mot "Borlänge". Övriga 14 dalakommuner lämnar jag därhän om inte något i dem har särskild relevans för Borlänge Tidnings läsare.

BT får en egen, fristående, oberoende liberal ledarredaktion och jag blir dess politiska redaktör. Konceptet DT tonas ned. BT betonas och får hitta sin egen väg.

Utvecklingen för opinionsjournalistiken är ganska spektakulär; när jag kom till BT hade BT inte ens en ledarsida.

Nyhetsredaktionen, som jag kom att leda efter ett år, såg med skepsis på att en krönika i veckan av chefredaktör Christer Gruhs skulle börja publiceras på sidan tre. ("Tänk om han tar öppen politisk ställning till något här i Borlänge...!")

Min anställning på BT 1995 var ett led i en rejält utbyggd redaktion, och resulterade i stigande upplaga. Målsättningen är densamma med satsningen nu, när Borlängeredaktionen växer med 200 procent. Men den här gången kommer de flesta tillkommande BT-läsare antagligen att vilja läsa oss digitalt i appen eller på dt.se, i realtid, direkt när något händer eller behöver kommenteras.

Jag är stolt och glad att tidningsägaren Bonniers dels utökar antalet oberoende liberala opinionsbildare på tidningarna i Dalarna (det visar på en hållning inför vår samhällsroll som jag sympatiserar med) dels tycker att jag är rätt person att ha denna redaktionella roll i dynamiska Borlänge.

Jag ser maktkritik som journalistikens grundbult. Min ambition är en granskande ledarredaktion, som är påläst, närvarande och tillgänglig. Som väcker debatt och som är generös när aktörer med replikrätt vill gå i svaromål. Som erbjuder röda pennor en krönikörsplats i mångfaldens namn. Som både överraskar, svarar för allvar och för språklig formuleringsglädje, och är pålitlig i den löpande bevakningen av centrala politiska frågors utveckling i Borlänge.

Ledarredaktionens mål kommer inte att vara de nationella TV-panelerna och gratisläsarna. Den skriver för betalande prenumeranter som vill ta del av åsikter om Borlängepolitiken.

Journalistisk framgång mäts inte längre i antal nationella klick och tillfällen när Ekot väljer att citera en slagkraftig passus i Tidningskrönikan. Den märks när man skapar diskussion i byggfuttar, bland dagisföräldrar och skattebetalare i spridningsområdet. Bland läsare som tar steget att faktiskt påbörja och förnya prenumerationer.

LÄS MER: Klicken är en värdelös valuta - 1800-talets journalistik har gjort comeback

BT:s lokalkonkurrent, DD, har, som sig bör, stakat ut en annan väg i en färsk programförklaring.

Chefredaktör Göran Greider pekar på de stora sammanhangen och förklarar att "en lokalpress som enbart fixerar sig på det lokala gör sig dum och riskerar att göda enbart lokalpatriotiska ståndpunkter som lätt vetter åt det högerpopulistiska hållet" (DD, 200616).

Som vanligt är Greider inkonsekvent. Menar han att bara vänstern bottnar i en makroanalys för sin opinionsjournalistik? Vilket trams!

Han efterlyser ju regelmässigt mer populism i politiken. Han är så klart medveten om att det är från vänster lokalpatriotismen kommer i Dalarna och att hans redaktion gör allt för att framstå som lokalpatrioterna som bevarar tandvårdsmottagningen, byskolan och distriktssköterskemottagningen. Hellre nära skola och nära vård än bättre skola och bättre vård en bit bort. Lokalpatriotism i sin prydno.

Jag har aldrig mötts av något tecken på att Greider har läst en kommunal utredning eller budget någonstans i Dalarna och att han ska begripa hur en budget fungerar gav jag upp om för länge sedan. Det är säkert skönt - då slipper man anfäktas av fakta.

LÄS MER: Greider - politiker bör bortse från budgetar och se reformutrymme som ett ideologiskt begrepp

Han nedlåter sig aldrig att faktiskt gå på en pressträff och ställa kritiska frågor och på Borlänges fullmäktigeläktare kommer han garanterat att fortsätta lysa med sin frånvaro.

Där kommer jag att sitta och jag kommer noga lyssna på vad som sägs om besparingar och satsningar, om politiska ideal och om framtidsvisioner.

LÄS MER: Det är en sorg att DD:s ledarredaktion inte producerar särskilt mycket lokaljournalistik

Borlänge är Dalarnas motor, har en rejäl inpendling till jobb och är utvecklingsmässigt en klassisk bruksort som förändrats kraftigt mot ett mer sammansatt arbets- och samhällsliv.

Borlänge har också Dalarnas enda stadsdel som klassas som socialt utsatt av polisen. Den hade inte utvecklats till det bättre i uppdateringen av läget, som Nationella operativa avdelningen hos polisen gjorde förra sommaren.

Kommunen har ett väsentligt annorlunda politiskt landskap nu än när jag började 1995, när kommunalråden Georg Karlsson (S) och Peter Hultqvist (S) ledde ett parti som ensamt förfogade över 36 av 61 fullmäktigemandat.

I oktober 2018 hände det historiska att C och L klev in i Borlänges majoritetsunderlag. Att opinionsbilda för genomförandet av de liberala av de 100 punkterna i majoritetens politiska program, blir ett självklart fokus för mig i min nya roll.

Min ambition med BT:s nya ledarsida, där rekryteringen av nya krönikörer startat så smått, är både att tillhandahålla en plattform för intressanta politiska texter och att steg för steg göra Borlänge till en mer liberal kommun.

Inför ett sådant Sisyfosarbete (?) behöver jag så klart en rejäl semester först.