Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazz på museet

Jazzmusik och swing var under söndagen på Dalarnas museum när projektet Dansmusik i Dalarna invigdes för allmänheten.
Syftet är att samla in material från en svunnen dansmusiksepok.

– Andra genrer finns det mycket dokumenterat av, men inte från folkparksåren med jazzmusiken. Vi hoppas på gehör från hela länet, säger Stig-Oskar Hellberg, saxofonist i Falu Evergreen och en av initiativtagarna till projektet Dansmusik i Dalarna.

Det är i samarbete med Folkrörelsearkivet i Dalarna som museet startat insamlingsprojektet för att dokumentera dansmusikepoken mellan 1945-1970. Fokus ligger i första hand på offentliga dansevenemang i folkparker och Folkets hus. Ett av målen är att om några år genomföra en utställning på temat.

Under söndagen hölls det första officiella publikarrangemanget på Dalarnas museum i form av söndagsdans med jazzmusik som lockade cirka 120 besökare. De underhölls av Falu Evergreens tidstypiska dansmusik från 1950-talet medan medlemmar i Falu Dansklubb visade upp swingdansen Lindy Hop.

Projektet, som pågått i cirka ett år, har redan resulterat i en del insamlat material. Bland annat har projektledaren och musikantikvarien Jennie Tiderman intervjuat flera äldre orkestermusiker. Dräkter, tidningsurklipp och bilder har också samlats ihop och visades upp under söndagen.

– Vi gör det för att människor ska förstå att det som de har hemma är historia, säger Erik Arrhén, antikvarie på Dalarnas museum.

Det var också ett av syftena med söndagsdansen - att ta emot bilder, foton, affischer, tidningsklipp, noter och inspelningar från besökarna.

– Vi fick uppgifter till en del personer som vi ska ta kontakt med, säger Erik Arrhén.

Nu hoppas man på gensvar och bidrag från orkestermusiker, deras anhöriga och alla som befann sig på dansbanorna under den musikhistoriskt spännande epoken.