Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättesatsning på vindkraft planeras

Vansbro kommun och Bergvik Skog inleder dialog om större vindkraftsetablering i södra delen av Vansbro kommun, det största industriprojektet i Vansbros historia.

Vansbro har 24 vindkraftverk och är redan Sveriges 24:e vindkraftstätaste kommun.

Projektet är stort mer än dubbelt så stort och kan bli i klass med Bergvik Skogs stora projekt i Svartnäs och Jädraås där det nu börjar resas 66 vindsnurror.

– Det finns gott om plats i Vansbro kommun men hur stort måste vi utreda, det viktiga är att vi har en positiv dialog med kommunen och att de ser positivt på vindenergi och arbetstillfällena, säger Peter Svantesson på Bergvik Skog.

Bergvik Skog, med säte i Falun, har under 2011 inventerat möjligheter till ytterligare etableringar av vindkraft på bolagets marker. Inventeringen har syftat till att hitta områden med goda vindresurser och relativt liten påverkan på omgivningen. Ett av de intressanta områdena för fortsatta studier ligger i södra delen av Vansbro kommun, mot Finnmarken.

– Resultatet av den förstudie vi har genomfört är mycket positivt. Vi är mycket måna om en tidig och öppen dialog med kommunen, bygden och andra berörda intressenter. Som ett första steg har vi därför nu inlett en diskussion med ledningen i Vansbro kommun, säger Peter Svantesson, vindkraftansvarig på Bergvik Skog.

– Det möjliga projekt som Bergvik Skog gett oss en inledande information om ser mycket intressant ut. Realiseras dessa planer kommer en mycket stor investering göras i kommunen, vilket vi hoppas kommer att ha positiva effekter för tillväxt och sysselsättning. Kommunstyrelsen fick igår information av Bergvik Skog och vi kommer att bearbeta frågan internt inom kommunen, fortsätta den positiva dialogen med Bergvik och tillsammans arbeta för en aktiv kommunikation med samhället och berörda.

– Faller alla bitar på plats blir det ojämförligt det största industriprojektet i Vansbro kommuns historia, säger kommunalrådet Per-Anders Westhed.

Enligt den preliminära planeringen kommer samråd kring den tänkta vindkraftsparken att startas under försommaren.