Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättepoppis att räkna fjärilar

Visste du att allt fler räknar fjärilar på sin fritid, och att det blivit en fluga över hela landet.
Mindre populär var dock årets sommar bland fjärilarna, som trivdes bättre förra året.

Annons

– Förra sommaren var varmare. I år har det varit mindre med fjärilar av många arter, säger Lars Pettersson, docent på biologiska institutionen vid Lunds universitet.

Han håller i Svensk Dagfjärilsövervakning, en verksamhet som startade 2010 och på bara ett par år blivit jättepopulär.

Sammanställningen för 2012 är inte klar ännu, men under 2011 räknade frivilliga fjärilsövervakare 54 700 dagfjärilar av 92 arter runt om i landet. Det är 80 procent fler individer än året innan.

Den vanligaste arten är luktgräsfjärilen, som kanske är okänd för många. Med sina bruna och mörka ringar är den inte lika färggrann som många andra fjärilsarter men den sågs i över 8 300 exemplar. Tvåa på listan är slåttergräsfjärilen och trea nässelfjärilen.

De vackra insekterna har visat sig vara värdefulla indikatorer på hur det står till med miljön i ett område. Ett exempel är kartfjärilen, som tidigare inte funnits i Sverige men som nu snabbt sprider sig, gynnad av ett varmare klimat och kvävenedfall från förbränning.

Och allt fler entusiaster, inte minst i Dalarna, ägnar sig numera åt att räkna fjärilar på sin fritid.

– Det har blivit jättepoppis och hade sannolikt varit svårare att engagera frivilliga i spindelövervakning. Men alla tycker det är trevligt med fjärilar, säger Lars Pettersson.