Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättelöftet Christoffer

– Jag tränar inte mest, men jag tränar bäst, det blir fyra - fem timmar om dagen, säger Christoffer Efraimsson. Han är rankad tvåa bland herrjuniorerna i Sverige och siktar på att delta i OS 2020.

Alla ägnar sig inte åt skidskytte bara för att man kommer från Lima. Christoffer Efraimsson tycker det går bra att skjuta utan skidor men han åker gärna längd för konditionens skull. Han började redan som sexåring för att kompisarna höll på med skytte. Han tyckte det var så kul att han fortsatte skjuta luftgevär, det visade sig vara ett bra val.

– Folk brukar säga att jag har talang, fast jag brukar ha svårt att ta åt mig, säger Christoffer.

Han går första året på skyttegymnasiet i Strömsund och är hemma på jullov i Västra Tandö när DT träffar honom. Han siktar på OS 2020 i grenen luftgevär, 10 meter. Sedan i våras ingår han i juniorlandslaget. När han blev uppringd blev han givetvis glad.

– Det var ju coolt, man blev ganska glad, det gav ännu mer motivation till träning och tävling.

Hans pojkrum är redan fyllt av glänsande pokaler och medaljer. Den som Christoffer värderar allra högst är ett brons i junior-SM i grenen Falling target i november.

Det som Christoffer gillar allra mest med sporten är den fina gemenskapen.

– Det är lite speciellt med skytte. Alla hjälper varann, när man väl står på skjutplatsen ser man alla som konkurrenter, då vill man vara bäst. Men sen när man är utanför skjutplatsen så hjälper alla varann, då är man vänner.

För att bli en bra skytt krävs en bra kondition och starkt psyke. Många tror att bara för att man står stilla behöver man inte träna vilket är helt fel enligt Christoffer. En bra kondition behövs för att få ett bra fokus och för att hjärnan ska orka arbeta.

– Den är extremt psykiskt påfrestande den här sporten. Efter man har skjutit en match på en och en halv timme är man ganska trött.

Han sysslar även med mental träning för att förbättra sina resultat. Den stora skillnaden mellan träning och tävling är att nervositeten håller sig borta på träningen. Därför visualiserar han att han blir nervös på träningen och hur han kontrollerar situationen.

– Fast jag brukar skjuta bättre på tävling, jag blir så taggad när det är tävling.

Den 2 januari åker Christoffer till Sävsjö för att tävla i Swedish cup.

Vad tror du om dina chanser?

– Det blir pallplats, jag tror det blir guld.

Så säger en kille som är utrustad med en stor portion talang, vilja och självförtroende. Nästa stora mål är EM i Ryssland i februari.