Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättebrist på virke som är miljömärkt

– Vi behöver mer miljöcertfierad virke. Inte ens 20 procent av det virke vi får in är endera PFC eller FSC certifierat.
Det säger Weda Skogs distriktschef i Mora, Thomas Westberg.

– Utbudet är betydligt lägre än efterfrågan. Det är en jättebrist.

Är det huvudsakligen familjeskogsbruket PFC-certifiering eller "storskogsbrukets" FSC om efterfrågas?

– Det beror lite på vilket land som sågverkens produkter ska exporteras till.

Men både skogsägarföreningen Mellanskog och även skogsbolagen har ju nu under många år drivit certifieringskampanjer. Hur kommer det sig att det fortfarande är så många skogsägare som inte certifierad sig?

– Mellanskogs medlemmar är nog den gruppen som har flest certifierade. Men långt ifrån alla medlemmar är det.

– Jag tror att alla vi drivit olika certifieringskampanjer har gjort en pedagogisk blunder. Vi har sagt att skogsägarna måste göra avsättningar, göra så här och så där i stället för att föra fram det positiva.

– De flesta skogsägare har ju till exempel områden som de sparar av olika anledningar, områden som de tycker är speciellt fina och vill spara. Vi måste ta fasta på det liksom skogsägarnas egen vilja att sköta skogen bra och långsiktigt uthålligt.

– De flesta skogsägarna gör säkert det mesta rätt. Det måste vara vår utgångspunkt när vi går ut för att propagera för att de ska miljöcertifiera sitt skogsbruk.

– När vi sedan hjälper dem av avverkningen måste vi följa ju följa alla de regler som följer certifiering även som skogsägaren inte genomgått processen, eftersom vi ju är certifierade.

– Sverige har sedan länge haft ett uthålligt skogsbruk och vi är kända för det. Men dagens kunder nöjer sig inte med det. De kräver den formella certifieringen också, säger Thomas Westberg.