Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jätte-korvklipp invigdeombyggd Konsumbutik

I stället för ett blågult band klippte ordföranden i Konsum Norra Dalarna av en två meter lång falukorv då den ombyggda butiken i Älvdalens kyrkby invigdes efter en ombyggnad på 11 miljoner.

Då Konsumbutiken i Älvdalen slog upp portarna på fredagen stod kunderna i kö utanför. Väl inne i entrén spärrades vägen av en omkring två meter lång falukorv, ett gäng musiker, ballonger och hinkar med bål.

Butikschefen Mattias Svensson och den konsumanställda Gunilla Thor Hell tog tag i var sin ände av den stora korven och Kosumentföreningen Norra Dalarnas ordförande Thomas Åhlén klippte av korven med en stor häcksax.

Så fort korven var klippt spelade musikerna i Kritzers orkester upp med "Ja må han leva" och hurrarop, dagen till ära.

Kunderna som strömmade in till specialerbjudanden och invigningspriser erbjöds bål och annat smått och gott på den stora dagen.

I och med korvklippningen satte föreningen punkt för den största investeringen i butiken på många år.

– Vi började planera för två och ett halvt år sedan och började själva ombyggnadsarbetet i februari i år, meningen var att det skulle vara klart innan semestrarna, men av olika skäl blev det fördröjt tills nu berättar butikschefen och föreningschefen Mattias Svensson.

Omkring 11,5 miljoner kronor var ombyggnaden beräknad att kosta, men det ser ut som om man klarar sig lite billigare undan, även om inte alla summor ännu finns klara. För de pengarna har man bytt ut alla kylar och frysar mot energisnålare dito, med dörrar och lock och byggt om hela ventilationsanläggningen, också den drar mindre energi och återvinner värmen från den luft som ska bytas ut.

– Mellan 30 och 35 procent energi räknar vi med att spara, berättar Mattias Svensson.

I och med ombyggnaden har också sortimentet i butiken förändrats.

– Vi har dragit ned på kläder och husgeråd och satsar mer på färskvaror, även om vi har en del barnkläder kvar.

Gardinstänger och tyger har vi slutat med helt. Det är ju bättre att Ullas tygaffär får sälja sådant och vi får koncentrera oss på färskvarorna, berättar Mattias Svensson.

Under ombyggnaden har det varit rörigt i butiken och ett tapp i omsättningen har skett.

– Jag vill ge en eloge till kunderna som har stått ut med röran och hoppas att vi nu tar igen det vi tappade under ombyggnaden.

Konsum i Älvdalen har i dag motsvarande omkring 15 heltidstjänster, fördelade på 20 personer som arbetar i butiken.

Mattias Svensson hoppas att man inom några år kan bygga om gången från parkeringen till butiken. När det gäller den trafikovänliga varuintaget säger Mattias Svensson:

– I fjol pratade jag med kommunchefen om detta och bollen ligger hos dem nu.