Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JARLS PROGRAMFÖRKLARING: Så vill jag utveckla Centerkvinnorna

Sofia Jarl från Gagnef föreslås bli ny ordförande för mäktiga organet Centerkvinnorna. Hennes programförklaring sammanfattar hon: Frihet – Feminism – Systerskap.

Centerkvinnorna är landets största politiska kvinnoorganisation, med en stolt och stark historia. Genom decennier har Centerkvinnorna gjort skillnad genom att vara pådrivande för kvinnors rättigheter och möjligheter. Många segrar har vunnits, men tyvärr återstår det ännu mycket innan vi har ett jämställt samhälle.

Ekonomisk makt, möjligheter att starta och driva företag, rätten till sin egen kropp samt en jämställd fördelning av makt och inflytande är några av de frågor där Centerkvinnorna är helt avgörande för att skapa förändring. Centerkvinnorna är en stark organisation som också behöver stärkas ytterligare. För ska vi lyckas med vår uppgift att skapa ett jämställt Sverige behöver vi nå fler grupper - helt enkelt bli relevanta för fler.

Centerkvinnorna har i huvudsak sin medlemsbas hos kvinnor på landsbygden. Men liksom moderpartiet – Centerpartiet – behöver också Centerkvinnorna bli ett självklart val för kvinnor i större städer, tätorter och förorter. För kanske är det just där som en av de största jämställdhetsutmaningarna finns idag. Vi behöver finnas där och bekämpa förtrycket och bejaka kvinnors monetära, strukturella och sexuella frihet! Rätten att få bestämma över sin egen kropp, att kunna röra sig fritt, frihet från våld och förtryck, eller frihet från diskriminering gäller alla. Alltid.

Centerkvinnorna har sina rötter i systerskapet. Det är ingen slump att Centerpartiet har varit jämställdhetens pionjärer, kvinnor som Karin Söder och Gerda Svensson och Märta Leijon hämtade kraft och stöttning hos Centerkvinnor runt om i landet.

För jämställdhet behöver skapas om och om igen, varje dag. Att Sverige är ett föredöme – eller att Centerpartiet går före – är ingen självklarhet. En oerhört viktig roll för Centerkvinnorna framöver är därför att fortsätta systerskapet med kvinnor i Centerrörelsen. Att stötta, att sprida kunskap och att bygga nätverk. För mig har systerskapet varit väldigt viktigt och det har givit mig mod att vara den jag är idag. Jag tror att många känner igen sig i den bilden.

Men systerskapet behöver sträcka sig längre än så. Eftersom att samhället inte är jämställt än förekommer det att män på olika sätt favoriseras och antas vara mer kompetenta, endast på grund av sitt kön. Alla, både män och kvinnor, ska konkurrera om forskningsanslag, chefspositioner och så vidare på lika villkor – det säger alla. Men få lever upp till det. Då är systerskapet oerhört viktigt! Kvinnor ska kunna lita på att Centerkvinnorna kommer att stå på deras sida och försvara deras rättigheter, i alla lägen.

Får då inte män vara med i Centerkvinnorna? Självklart får de det! Alla som vill stötta en grön, liberal feminism är välkomna, och kampen för ett jämställt samhälle kan inte bara vara ett ansvar som vilar på kvinnorna. Det är allas ansvar. Det behövs mer frihet och mer feminism i svensk politik och den står Centerkvinnorna för!

Jag vill att Centerkvinnorna ska arbeta för ökad ekonomisk makt, möjligheter att starta och driva företag, rätten till sin egen kropp och en jämställd fördelning av makt och inflytande.

Jag vill att Centerkvinnorna ska finnas för fler, oavsett var man bor.

Jag vill värna systerskapet och stärka jämställdheten i Centerpartiet.

Jag vill att Centerkvinnorna ska försvara kvinnors rättigheter i alla lägen.

Sofia Jarl, valberedningens förslag till ny ordförande för Centerkvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel