Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jarles nya hus skapar jobb

En idé om ett friskare hus blir nu verklighet och Jarle Mosshälls drevdagsbaserade byggföretag startar nu en fabrik i Drevsjö och därefter ytterligare en i Idre, för tillverkning av hus. Friska hus utan plast, hus som bygger på ny teknik och som kan skapa nya arbetstillfällen på båda sidor gränsen.

Annons

Det handlar om konsten att på ett ekonomiskt sätt utnyttja teknik och rålimma billigare granvirke, förutsättningen för de hus som nu ska byggas i norska Drevsjö.

Det var för fem år sedan som Jarle fick idéen till hur man kan bygga hus som klarar stränga vintrar utan att behöva ha plast i isoleringen. Tillsammans med sina svågrar på norska sidan har han därför bildat företaget 3-Visjon.

– Plast är inte bra men nu kan vi plocka bort plasten och ändå få täta och välisolerad hus. Vi har fått vårt koncept testat och det klarar både isolerings och täthetskraven och eliminerar köldbryggor.

– Ett hus utan plast innebär ett friskt hus med en frisk inomhusmiljö, säger Jarle.

I slutet av augusti ska den nya husfabriken i Norge leverera det första fritidshuset.

– Jag har lärt mig att allt tar tid och vi får vänta på maskindelar till efter semestern. Det första huset ska vara leveransklart i slutet av augusti och sedan ska verksamheten vara i gång, fortsätter Jarle.

Initialt handlar det om fritidshus för den norska marknaden, sedan väntar en ny husfabrik som ska förse den svenska marknaden med vanliga hus.

– Vi var och tittade på fabrikslokalerna vid Siljan Wood i Särna, men där behövdes lokalerna för deras verksamhet. Just nu lutar det mot att vi bygger nytt på industriområdet i Idre. Kommunen har varit snabb med att finna lämplig mark, säger Jarle.

Kravet på den nya industrilokalen är att den ska kunna erbjuda en jämn luftfuktighet.

– Antagligen kommer vi att tillverka väggarna till den nya fabriken i Drevsjö. Går det bra bör vi kunna börja bygga i Idre om ett eller två år.

Medan det i Norge produceras fritidshus så kommer det i Sverige att byggas råstommar för bostadshus, som sedan kan kläs med skivor eller brädor.

– Det blir en lösning där vi gör grundarbetet, sedan kan den händige bygga klart efter egna önskemål, säger Jarle.

När produktionen kommer i gång i norska Drevsjö så skapar den initialt ett par jobb med tillverkningen. Sedan tillkommer jobben med att resa husen. Kommer sedan även den svenska produktionen i gång i Idre så blir det ändå fler arbetstillfällen.

– Vi har fått flera förfrågningar från svenska företag trots att vi inte inlett produktionen, säger Jarle Mosshäll.