Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Japaner imponerades av gymnasiet

Jubileumsfirande japaner i Leksand passade på fredagseftermiddagen på att passera kommungränsen för en inblick i Stiernhööksgymnasiets naturbruksdel.
– Imponerande, tycker Yoshihiro Kawamura, som representerar Japans motsvarighet till LRF.

Det var en samling intresserade japanska bönder och administratörer som slet sig loss från jubileumsfirandet i Leksand på fredagseftermiddagen för att få information om gymnasiets naturbruksdel. För att klara det språkliga fanns tolken Stefan Mori på plats.

– Jag har själv gått på jordbruksgymnasium, säger vd Kawamura vidare.

Han var mycket imponerad av den svenska utbildningsanläggningen.

– Det är både nytt, snyggt, rent och effektivt.

En kvart försenade anlände japanerna från grannkommunen. Stiernhööksgymnasiets Loman Lars Eriksson, som ansvarar för skolans internationella del med sikte på elevpraktik, APU, utomlands berättade och guidade.

– Just nu har vi förresten en trädgårdselev, Vidar Hammarsten i Japan. Han har varit där i en månad.

Vidar har bott i japansk familj i Sapporo i norra Japan. Förresten bara 30 minuters resa från Leksands vänort Tobetsu. Loman Lars Eriksson, som haft internetkontakt med Vidar, berättar att eleven lärt sig en hel del. Vidar Hammarsten har under sin vistelse fått fin inblick i både japansk mat, kultur och diverse sevärdheter.

Japanerna, som anlände nästan halvtimmen försenade till Stiernhööksgymnasiet, fick stifta bekantskap med både kor och grisar men också odlingar på trädgårdssidan.

Intresset var så stort att man glömde både tid och rum. Loman Lars Eriksson fick till slut säga till om att det var hög tid för kaffepaus. Sedan bar det iväg mot Leksand igen för fortsatt 25-årigt vänortsfirande för samlingen jordbruksjapaner.