Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jansson gjorde Siljans Chark till Svenska mästare

Jerker Jansson, 37 år från Mora kan nu tituleras Svensk Charkmästare efter att näringsminister Anni Lööf gett honom mästarbrevet vid en ceremoni i Blå hallen i Stockholms stadshus.
Det är Jerkers jobb med köttet från Dalarnas bönder som är förklaringen till att Siljans Chark tog hem flest medaljer i Chark SM.

När Siljans Chark 2006 efter medaljer i Chark-SM bestämde sig för att bli svenska mästare inom sin bransch så rekryterade Patrik Andersson som är vd för Siljan Chark Jerker Jansson till produktutvecklare i Mora.

Jerker Jansson och alla medarbetarnas insatser gjorde Siljans chark till mästare i årets Chark SM, 29 medaljer där 250 företag har rätt att tävla om medaljerna.

– Det här är en ren kvalitetstävling så vi är jättestolta. Nio guld och 29 medaljer efter blindtester, ingen annan är i närheten av oss. säger Patrik Andersson vars företag har ungefär 150 olika produkter och skickade drygt 30-talet till SM.

Och det var jobbet hos Siljan som gjorde Jerker till Svensk Charkmästare.

– I år fick fem mästarbrevet i hela Sverige och innan dess fanns bara en Svensk Charkmästare så för oss på Siljans Chark är det jättestort, säger Patrik Andersson.

Jerker Jansson berättar att han var stolt som en tupp när han vandrade ned för trappan i Blå hallen i Stockholms Stadshus för att ta emot sitt diplom. Av vem undrar DT?

– Jag vet inte så noga vad hon heter, hon är visst näringsminister. Det var så fantastiskt att gå i den där trappan som man sett så många gånger i TV från Nobelfesten. Det är en enorm trappa, det var häftigt. Du vet, man har så mycket annat att tänka på när det ligger 20 år bakom att få det där mästarbrevet och de senaste sex årens slit att ta fram produkter från dalaböndernas djur till en färdig vara. Man är så stolt när man går där i trappan att det tar allt a, säger Jerker.

Av guldmedaljerna på Chark-SM är han stoltast över Fjällgrills-korven:

– Det är en smakmässigt mild fläskköttskorv med tysk kryddning av exempelvis bockhornsklöver och citrongräs som jag kryddar med för att lyfta fram andra smaker, säger Jerker som berättar att det tog tre-fyra månader och fem sex försök med olika blandningar innan allt hade gift sig och guldkorven var framme.

– Jag tycker att den är perfekt och välbalanserad. Alla smakerna kommer till sin rätt när man tar av den från grillen, säger Jerker Jansson som förklarar hur noga det är med blandningen av alla ingredienser där det kan handla om ett gram hit eller dit med pepparkvarnen för att få det perfekta resultatet på ett kilo korvmassa.

Vad har du för verktyg.

– Förutom en gedigen utbildning så är det en kombination där man använder tungan, munnen, smaksinnena, synen och händerna.

– Som liten gick man väl och drömde om att bli mästare men det var först när jag började här och vi fick sju-åtta medaljer i Chark SM 2008 som jag förstod att det kunde bli verklighet.

Har landshövding Maria Norrfalk varit och invigt några av dina korvar?

– Nej, men hon är så välkommen.

Fotnot: Näringsministern i Sverige heter Annie Lööf och hon är också partiledare för centerpartiet.