Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Janne har imponerat de första 50 åren.

Att Janne Pettersson bor vid sjön Södra Hörken är ingen tillfällighet. Släktforskning visar att släkten bott vid sjön sedan åtminstone 1700-talet, vilket innebär åtta generationer i rakt nedstigande led, räknat på sönerna Alex och Albin. Några tankar på att bryta kedjan har han inte.

- Jag har sett mig om i världen och vet att Grängesberg står sig väl som bostadsort, säger Janne.

När han växte upp var det nästan obligatoriskt att söka sig till IFK Grängesberg och OK Malmia.

- Det visade sig rätt snart att bollsinnet inte var det bästa. I stället blev orientering min första kontakt med idrott. Karriären blev relativt kort och slutade med segern i det klassiska Älgdrevets H12-klass 1973.

Däremot fastnade han ordentligt när hans far Johnny introducerade honom för skytte. Det började med luftgevär och fortsatte med tyngre och mer sofistikerade vapen. Segrar i KM, DM och regionmästerskap ledde fram till segrar i SM och NM.

Jannes tävlade i grenen löpande viltmål, det vill säga den gren som alla älgjägare känner som "älgbanan". Tack vare uppbackningen av skyttekompisar, bland annat byggde de om viltmålsbanan i Grängesberg så att den fick internationell standard, tog karriären fart.

- Utan all hjälp från eldsjälarna hade det inte blivit någon karriär alls. Ett faktum som alltför ofta glöms bort, påpekar Janne.

Han debuterade i juniorlandslaget 1981. Som senior var han landslagsman 1984-1988 och tävlade i ett 15-tal länder. Bland annat vann han sju SM-guld, fyra NM-guld och två brons i Världscupen (Mexico och Tyskland). De största meriterna är ändå niondeplatserna från VM i Sühl 1986 i Tyskland och i OS i Seoul 1988 i Sydkorea.

Intresset för kemi väcktes i unga år. Han såg med stora ögon hur analyser utfördes av vattnet i sjön. Kring arbetet gjordes ett tv-reportage.

- När det visades kunde man höra oss pojkar ringa på cykelklockorna. Det kan man kalla en tv-debut i bakgrunden!

Kemilådorna och experimenten hemmavid blev alltmer avancerade. Janne var fast i kemins värld. Pryoplatserna blev förstås Dynamitfabriken och gruvans miljölaboratorium. Självklart valde han den kemitekniska grenen på gymnasiet.

Lumpen gjorde han som fjälljägare i Kiruna och minns den tiden med välbehag trots befälets ord vid ankomsten: "Välkomna soldater! Vintern här är ingen vinter, den är ett helvete och myggen här är inte mygg, det är trollsländor med kanyler!"

Sådana utmaningar gillar Janne. Det visar också hans många jaktresor utomlands då han oftast rest ensam.

- Ett bra sätt att verkligen komma nära dem man besöker och få ta del av kulturen.

Janne började jobba som brygghusarbete på femskift vid Grängesbergs Bryggeri (sedermera Spendrups). Planen var att studera vidare på universitet eller högskola, men ödet, läs bryggmästare Hiltmann, ville annat. Han erbjöds ett vikariat som laboratoriechef i ett år och det kunde han inte tacka nej till.

- Därför blev det ett sabbatsår från studierna och i dag, nästan trettio år senare, pågår det fortfarande.

Under anställningen vid Spendrups 1983-1999 hade han en mängd chefsbefattningar och projektledarroller. Janne tog dessutom examen som bryggmästare vid högskolan i Köpenhamn 1997.

- Det jag värdesätter mest från de åren är nog ändå entreprenörsandan och friheten att fatta egna beslut, någon som jag älskar, säger Janne.

Därefter gav han sig i kast med ett "omöjligt" uppdrag då han under tre år förgäves försökte få de konkursade bryggerierna Munkbo och Zeunertz på fötter igen. Det sved, men Janne tvingades gå emot sin natur ge upp. I stället blev han konsult, dels på Almi företagspartner och dels som regional exportrådgivare på Sveriges Exportråd.

Sedan 2007 är han vd för det lokala investmentbolaget Väsman Invest i Ludvika.

- Trots den stora egoist som jag är kan jag inte göra annat än tacka dem som varit del i allt jag upplevt. Jag erkänner villigt att själv kommer man inte långt, avslutar Janne Pettersson.

Fakta: Janne Pettersson

Född: I Grängesberg.

Bor: På Djupudden i Grängesberg.

Familj: Sambon Åsa, sönerna Alex och Albin.

Yrke: Är vd för investmentbolaget Väsman Invest i Ludvika.

Fritidsintressen: Tidigare landslagsskytt med meriter från både VM och OS, jakt, "alltifrån jakt på rådjur och hare med egna drevrar till smygjakt efter antiloper på savannen", samt fiske med den egna trollingbåten. Är sedan 30 år kassör i den lokala fiskevårdsföreningen.

Firar: 50 år den 31 januari med ett öppet hus på Tant Selmas i Ludvika från 15.00 till 20.00. Han undanber sig presenter och rekommenderar i stället gåvor till förmån för Unicefs arbete.