Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Tholerus (C): Det här är en skandal

Centerns Jan Tholerus skräder inte orden när det gäller hanteringen av konsultrapporten.
– Ett klassiskt exempel på hur maktfullkomlighet fungerar i praktiken.

Centerns ledamöter har tillsammans med moderaterna lämnat in en skriftlig reservation mot omsorgsnämndens beslut angående grundbemanningen inom äldreomsorgen.

Ledamoten Håkan Jansson (C) vill först av allt understryka att vare sig han, hans parti i övrigt eller resten av oppositionen motsätter sig en utökad grundbemanning.

– Men nämnden fick ju aldrig ta del av det ursprungliga materialet. När det går till på det här sättet undrar man ju varför det finns en nämnd över huvud taget.

Jan Tholerus vill dra det ett stycke till:

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Visst har man hört om skandaler i andra kommuner.

– Men det här är exempellöst med tanke på att det är den friserade versionen som gått vidare genom nämnden, kommunstyrelsen och vidare till fullmäktige för beslut.

Med facit i hand kan Jan Tholerus bara konstatera att demokratin har satts ur spel. Att konsulter anlitas är vanligt förekommande inom såväl det privata näringslivet som offentlig förvaltning.

– Men brukligt är ju att en konsult anlitas för att man vill att ett problemområde ska granskas med en utomståendes ögon. Därefter får man en rapport som en styrelse eller en nämnd tar ställning till.

– Det är naturligtvis inte så att man ber konsulten leverera en anpassad rapport.

Partikamraten Göran Engström är inne på samma linje, att det mesta pekar på ett sorts beställningsjobb:

– Ytterst handlar det här om moral. Det hade väl inte varit märkvärdigt att bereda rapporten i vanlig ordning, diskutera kring den, förkasta det som man ogillar och sedan fatta ett beslut.

– Hanteringen i det här fallet medför ju att man blir misstänksam mot beslutsunderlagen i fortsättningen, och att man kommer att ställa sig frågan om vad som är sant, tillägger Engström.