Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan Rindberg (V) kritisk till nedläggning av kommunal nämnd

Jan Rindberg (V) är orolig för Hedemoras framtida kulturliv. I rådande läge är det illa nog menar han, men riskerar att bli än värre om kultur- och fritidsnämnden läggs ned.
– Det är nedslående om nämnden försvinner och det inte bara för kulturen, säger han och syftar på fredagens rubrik "Kulturen en förlorare" i Södran, utan också för kommuninvånarna. Det goda kulturutbudet vi har här i Hedemora riskerar att bli sämre.

Om nämnden försvinner "Vilket allt tyder på tyvärr" säger Rindberg, frågar han sig vem som ska ansvara för kultur-, fritids- och turistfrågorna i framtiden. Hans farhåga är att besluten kommer fattas av politiker som varken har kunskap eller intresse i frågorna.

– Det är illavarslande, säger han och sneglar mot grannkomunen Säter. Där satsar de på kultursidan. Här i Hedemora gör vi tvärtom, vi skär ned på budget och personal. En nedläggning av Draget, kommunens och föreningarnas enda evenemangskalender, är en panikartad och ogenomtänkt åtgärd.

En gång i tiden var Jan Rindberg en av de drivande för att utöka kultursekreterarens tjänst från halvtid till heltd, nu föreslår nämnden att det åter ska bli en halvtidstjänst. Rindberg ifrågasätter ordförande Anna-Karin Dahls uttalande om att "underlaget för kultursekreteraren har minskat och kommer att fortsätta minska, det är vår bedömning".

– Förklara hur kultursekreteraren ska kunna åstadkomma något om tjänsten dras ned till hälften! Kultursekreteraren i Hedemora har gjort ett gott arbetet för att utöka kulturutbudet de senaste sex åren. Risken är att kontakter och nätverk kommer att rivas upp om det inte finns någon samordnande instans, och kultursekretetaren är av nyckelpersonerna på kultursidan.

Tidigare i oktober avsade sig Jan Rindberg sitt uppdrag i kultur- och fritidsnämnden i protest mot hur arbetet bedrivs och som han menar förringar vikten av verksamheten.

– Ordföranden i kultur- och fritidsförvaltningen agerar utan egna idéer, utan intresse av att försvara den verksamhet hon är ansvarig för, menar han.

Jan Rindberg ifrågasätter också strategiutskottets förslag om att kontakta en mäklare för att få hjälp att avyttra flera av kommunens fastigheter, där bland annat Ugglan, där turistbyrån ligger i dag, och Wahlmanska huset ingår. Han tycker att det är märkligt att strategiutskottet först nu noterar att man bör utreda vad som ska ingå in turistbyråns verksamhet och genomföra en vikt- och konsekvensanalys av en flytt.

– Det borde man väl gjort innan! Diskussionerna om turistbyråns placering har pågått i mer än tre år, ännu har ingenting hänt. Inga förslag, inga konsekvensanalyser, ingen ekonomisk analys. Jag upplever det som om kommunledningen handlar i blindo, de agerar kortsynt och utan visioner i stället för att blicka framåt. Man har fullt upp med dagsplanering och har inte tid med kultur och historia, men kulturarvet och historien har inte tid att vänta!

Trots listan med 3 000 namnsunderskrifter, och en eller annan insändare i tidningen, tycker Jan Rindberg att Hedemoraborna är alldeles för tysta i frågan om turistbyrånas förestående flytt från centrum.

– Jag efterlyser fler reaktioner. Vi är skyldiga att förvalta vårt kulturarv och föra det vidare till de som kommer efter oss, vi är bara förvaltare, vi äger ingenting utan har det bara till låns.