Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jan-Olof Bergkvist, Borlänge, har avlidit

Jan-Olof Bergkvist, Borlänge, har avlidit 72 år gammal. Jan-Olof sörjes närmast av sin fru Margareta och barnen Pär och Pernilla med familjer.

Jan-Olof växte upp i Rågåker med sin mamma och två systrar. Pappan gick bort när Jan-Olof endast var fem år gammal. Jan-Olof utbildade sig på Industriskolan, och började därefter arbeta som svetsare. I en lada i Rågåker tillbringade han mycket av sin fritid där han redan som 17-åring byggde sin första egna båt, den första av flera som tillverkades under åren därefter.

Jan-Olof gifte sig 1970 med sin Margareta. Barnen kom några år därefter, först sonen Pär och därefter dottern Pernilla. En stor del av Jan-Olofs liv ägnades åt arbete och företagande. Det var i Rågåker han lade grunden till sin arbetsbana, då han bildade Bergkvist Svets & Mek AB (BSM) 1972. Företaget började med tillverkning av minigolfbanor, vattenrutschkanor och skidliftar till beställare i både Sverige och Europa. Jan-Olof köpte och startade under de kommande åren flera företag. Verksamheterna har ägnat sig åt alltifrån tillverkning av gruvhissar, tak- och gångbroar, utrustning till dammar, tågtransporter, järnvägsbyggande och byggnadssmide. BSM-hallen i Kvarnsveden fick sitt namn efter företaget som gick in som största sponsorn. Jan-Olof arbetade tills han blev 69 år då även företaget BSM avyttrades.

Även hemma hade Jan-Olof alltid något på gång och pysslade med små byggprojekt. Han tyckte om att umgås med vänner och under de senaste åren reste de till många olika länder. I juni 2019 insjuknade Jan-Olof i cancer. Han somnade in i sin säng på Trollarudden med Margareta, Pär och Pernilla runt sig morgonen den 30 juli.

Det är tomt och vi saknar vår livskamrat och pappa! Vi minns och pratar om honom varje dag.

Margareta, Pär och Pernilla Bergkvist