Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämtländskt bolag köper Dalakraft

Jämtkraft köper 51 procent av Dalakraft som därmed blir dotterbolag till Jämtkraft.

Jämtkraft har tecknat avtal om att förvärva 51 procent av aktierna i Dalakraft. Samarbetet innebär att de båda bolagen långsiktigt stärker sin konkurrenskraft på den nordiska energimarknaden.

– Det finns många likheter mellan Jämtkraft och Dalakraft. Bolagen har regionalt starka varumärken och liknande värderingar. Tillsammans ska vi arbeta vidare och bli ännu starkare på våra respektive marknader. Det här samarbetet skapar tillväxt och utveckling och förbättrar vår konkurrenskraft, säger Anders Ericsson, vd för Jämtkraft.

Affären innebär att Jämtkraft förvärvar aktier från bland andra Fortum. Ägandet i Dalakraft fördelar sig därefter enligt följande: Jämtkraft - 51 procent, Dala Energi -24 procent, Malungs Elverk - 24 procent, Envikens Elkraft -1 procent.

– Malungs Elverk och Dala Energi har under en tid sökt en stabil och långsiktig delägare till Dalakraft. I Jämtkraft har vi funnit en finansiellt stark partner som delar vår värdegrund med stark regional förankring och kunden i centrum, säger Hans Bywall, vd för Dala Energi.

Affären är framtvingad av Dalakrafts bank Nordea som i somras tvingade Falu Energi och vatten som då var största ägare i Dalakraft att sälja sin andel i Dalakraft för 29 miljoner efter krav på en ägare med minst 51 procents ägarandel.

"Banken förväntade sig en annan ägarlösning där en mer kapitalstark ägare skulle gå in i Dala Kraft med ett majoritetsinnehav på minst 51 procent. Skedde inte detta skulle inga lån förnyas berättade nyligen Falu Energi och Vattens ordförande Ragnar Kroona för DT.

Affären med Jämtkraft innebär också att Hedemora Energi, Ryssa Energi AB och Smedjebacken Energi AB avyttrat sina andelar i Dala Kraft.

Dalakraft bildades 1996 och är idag Sveriges sjunde största elhandelsföretag. Koncernen omsätter cirka 1,8 miljarder kronor och består av moderbolaget Dalakraft och dotterbolaget Enkla Elbolaget.

Jämtkraft producerar el från förnybara källor som vattenkraft, vindkraft och bioenergi och säljer el till kunder över hela landet. Övriga verksamhetsområden är elnät, telecom och värme.