Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämo granskar idrotten

Annons

Riksidrottsförbundet och ett 20-tal specialförbund ska granskas av Jämo.

"Vi vet att idrottsrörelsen har stora brister när det gäller jämställdhet", säger jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström.

Granskningen inriktar sig på arbetsgivarna inom idrottsrörelsen, om de följer lagen vad gäller jämställdhetsplaner. Jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström menar att det finns ett direkt samband mellan könsfördelningen på förbundens kanslier och jämställdheten i verksamheten.

"Utan jämställdhet bland de anställda går det inte att driva jämställdhet bland de aktiva. Idrottsrörelsen måste ta tag i sina jämställdhetsproblem. En bra start är att se till att arbetsgivarna inom rörelsen följer lagens krav på ett aktivt och målinriktat jämställdhetsarbete", hävdar Borgström i ett pressmeddelande.

"Flickor och kvinnor har ofta sämre villkor för sitt idrottande än pojkar och män. I många miljöer sprids idéer om mäns överordning och kvinnors underordning", skriver Claes Borgström, som bygger sin tes kring mediernas rapportering, forskning och egen dokumentering.

Senast den 30 mars ska arbetsgivarna redovisa sina jämställdhetsplaner till Jämo. Granskningen väntas pågå i fyra veckor.

TT redovisade i måndags att andelen förtroendevalda kvinnor inom fotbollens förbund och distrikt endast uppgår till 14,9 procent.

TT

Mer läsning

Annons