Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakthund attackerades av varg: "Vrålade och sköt ett skott i luften"

På måndagsförmiddagen blev en jakthund attackerad av en varg vid Bastberget i Gagnefs kommun.

På måndagsförmiddagen kom uppgifter om att en hund skulle ha blivit attackerad av en varg vid Bastberget, cirka 15 kilometer söder om Mockfjärd, i Gagnefs kommun.

Enligt vittnesuppgifter skulle hundföraren ha sett vargen ligga över hunden och skjutit ett varningsskott.

Länsstyrelsen kontaktades och vid 11.40-tiden begav sig en naturbevakare av till platsen för att göra en besiktning. Och när den var klar kunde man konstatera att uppgifterna stämde.

– På platsen fanns hårtussar och blod. Sen har vi även besiktat hunden och vår bedömning är att det är en varg som bitit den, berättar Mats Hallin, naturbevakare.

Han bekräftar även de tidiga vittnesuppgifterna.

– Hunderns ägare hörde hur det skällde, sprang fram och såg den här vargen stå över hunden, bita och hugga. Han vrålade och sköt ett skott i luften och då släppte vargen taget och sprang till skogs.

Mats Hallin konstaterar att sådana här attacker inte hör till vanligheterna, men uppmanar ändå de som vistas i skogen att hjälpas åt för att undvika liknande händelser.

– Det man kan uppmana till nu under älgjakt och jakt över huvud taget är att man hjälps åt att rapportera när man gör rovdjursobservationer så att man kan koppla upp sina hundar.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android