Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på OS 2018 har börjat

Annons

När ryska Sotji utropades som OS-stad för vintern 2014 dröjde det inte länge förrän rösterna höjdes för en ny svensk ansökan inför 2018. I Östersund och Åre är man redo, frågan är om regeringen och SOK är med på tåget?

SOK, den svenska olympiska kommittén, lämnar in den formella ansökan till OS. Vill Sverige vara med i loppet om spelen 2018 måste en föranmälan in till sommaren 2009 och en slutlig anmälan i början av 2010. Sommaren 2011 utses OS-staden av Internationella olympiska kommittén, IOK.

Han både trodde och hoppades på sydkoreanska Pyeongchang i omröstningen i Guatemala natten till torsdagen svensk tid. Då hade en svensk OS-kandidatur haft bästa möjliga förutsättningar, de olympiska spelen brukar ju fördelas över världsdelarna någorlunda jämnt över tid och Sotji tillhör Europa.

Bertil Karlsson, länsidrottschef i Jämtland och Härjedalen och inblandad i tre tidigare svenska OS-kampanjer, håller med. Samtidigt tycker han att valet av Sotji var det näst bästa ur svensk synvinkel.

Per Åsling är jämtländsk riksdagsledamot för Centerpartiet och brinner bokstavligt talat för ett OS i Sverige. Nu i veckan sprang han S:t Olavsloppet mellan Trondheim och Östersund med en OS-fackla i handen _ att den slocknade mitt i loppet vill han inte tolka symboliskt.

I kampanjarbetet inför OS 2014 i Östersund och Åre kom man aldrig fram till en slutlig ansökan. Regeringen gav inte några statliga kreditgarantier, något som Per Åsling vill ändra på nu.

SOK-ordföranden Lindeberg lägger också ett stort ansvar på alliansregeringen.

Alpina VM i Åre tidigare i år blev en ekonomisk framgång för arrangörerna. Framför allt fick det tänkta OS-området en ansiktslyftning i infrastrukturen med många nya hotell och utveckling av skidarenorna. Nästa år väntar VM i skidskytte i Östersund.

TT

Mer läsning

Annons