Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten efter läckan

Under de sex första månaderna 2012 stängde Ecuadors vänsterpopulistiska president Rafael Correa ett tjugotal radio- och tv-stationer. Bara månader efter att Correa svurit presidenteden 2007 åtalades ansvarig utgivare för en av landets mest inflytelserika tidningar – efter att ledarsidan skrev att Ecuador styrdes med ”tumult och träpinnar”.

Organisationen Freedom House placerar Ecuador på 134:e plats i sin ranking över pressfriheten i världens länder. Ryssland hamnar på 176:e och Kuba på 191:a. Journalister som publicerar känsliga uppgifter om Ecuadors, Rysslands eller Kubas underrättelseverksamheter gör det med livet som insats.

Att den före detta CIA-medarbetaren Edward Snowden, som avslöjade hur USA:s nationella säkerhetstjänst NSA samarbetar med internetföretag som Facebook och Google för att tråla information på internet, har begärt asyl i Ecuador beror alltså på andra faktorer än Ecuadors icke-existerande pressfrihet.

Enligt obekräftade uppgifter är Snowden på väg till Ecuador från sitt tidigare gömställe i Hongkong. Ryska myndigheter har uppgett att han befinner sig på en flygplats i Moskva och kommer att lämna Ryssland, med ett plan till Havanna, inom kort. Oberoende vittnen saknas.

Därmed har Snowdens flykt blivit ett storpolitiskt maktspel i vilket organisationen Wikileaks lierar sig med skurkstater, medan en västlig demokrati som USA jagar Snowden, för att han gjort en annan tolkning av frihetsbegreppet än amerikanska myndigheter.

Oavsett utgång har Snowden-affären många förlorare. Edward Snowden lär aldrig kunna återgå till ett normalt liv med nära och kära, USA:s grova övertramp på den personliga integriteten ger landet ett försämrat anseende – och i skuggan av storpolitiken kan länder som Ecuador fortsätta att förtrycka pressfriheten.

Lars Kriss

Liberala Nyhetsbyrån