Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakten allt dyrare - men också bekvämare

– Det man väntar på i ett år kan vara över på en sekund, säger Tommy Karlsson.
Men all tid och alla kostnader kring älgjakt som den där sekunden innebär är fortfarande värd det.
Särskilt dagen innan, när de sista förberedelserna görs, och en högtidlig och förväntansfull stämning infinner sig tillsammans med gemenskapen.

Det är söndag morgon och några av årets 22 medlemmar som deltar i älgjakten har samlats i ett skogsparti nedanför Halla fäbodar, mellan Länsan och Trons, vid det som tjänstgör som Halla jaktklubbs slakteri under jakten, och på baksidan ligger ett litet krypin där det ska fikas och njutas av tystnaden.

I väntan på att truppen ska bli fulltalig pågår de sista sysslorna för fullt.

På schemat står städning och genomgång av älgpassen.

Även vattenslangar ska dras från en gammal oljepanna till en vattenkälla i närheten.

På det sättet får man självtryck från källan och har tillgång till rinnande varmt vatten när det blir dags för slakt.

– Ingen ström eller något, men vattnet är 90 grader och det blir verkligen rent, säger älgjaktsledaren Sture Sundqvist.

Han räknar med att slutputsen kommer att ta ett par tre timmar, innan allt äntligen blir klart inför måndagen.

Sture likställer älgjaktens tidåtgång och de nödvändiga utgifterna med golf.

– Golfen har nog blivit lite billigare, och jag tror att det är ungefär jämt med älgjakten nu. Visst går det åt mycket tid. Förberedelserna för oss börjar ungefär tre veckor innan. Och på senare tid har det blivit dyrare när extra kostnader har tillkommit för nya skötselområden, säger Sture och fortsätter:

– Jag har jagat sedan 1978 och man märker att kostnaderna ökar. Men det är värt det. Att få komma ut nära skog och natur, och även gemenskapen. Fast främst är det spänningsdelen, så klart.

Några är pensionärer, andra har tagit semester under veckan och vissa har begärt ut ledighet från sina arbeten.

Tommy Karlsson, som ville börja jaga redan 1971, men inte fick ledigt då han låg i lumpen, gjorde sin debut året därpå.

– Redan då, var bara geväret dyrt, och dyrare har det blivit. Jag har semester den här veckan, men det blir nog dyrt för dem som inte har det, säger Tommy.

För honom innebär älgjakt att umgås med likasinnade och eftersom han är uppväxt i en jordbrukarfamilj och har vuxit upp med djur runt omkring sig, föll sig för honom tanken på att börja jaga naturlig redan när han var liten.

Nu är Tommy Karlsson, tillsammans med Börje Petersson som även han har jagat sedan 1972, en av de äldsta i jaktlaget.

– Det trodde vi aldrig, att man skulle bli äldst, skrattar Börje.

Men även om det har blivit dyrare, så har jakten även utvecklats till det bättre, menar Tommy:

– Första året som jag var med sov vi i en stuga i skogen, men nu kan jag åka hem till värmen. Då fanns inte ens några radios att prata i. När de första väl kom så var det störningar och tunga var de också. Säkert lika tunga som de allra första mobiltelefonerna.

Och just mobiltelefonerna – eller rättare sagt avstängda sådana - tycker han är bland det absolut bästa med älgjakten i dag.

– Det är ett ständigt ringande, men nu slår man av den. Även om det kan vara tålamodsprövande under älgpasset har man genom åren skaffat sig rutiner som får tiden att gå. Det blir mycket fikande, men det är lugnt och skönt, säger Tommy.