Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakt pågår efter föroreningskälla

Arctic Paper Grycksbo fann vid en regelbunden rutinkontroll fosforföroreningar som vida överskred gällande gränsvärde. Nu pågår jakten efter föroreningskällan.

Vid en rutinässig kontroll av fosforhalten vecka 37 vid pappersbruket så hittade man höga fosforvärden i brukets utgående vatten.

"Värdet för totalfosfor var 4,38 kilo/dygn för v 37, vilket är betydligt över vårt rikt- och gränsvärde på 0,7 kilo per dygn", rapporterar bruket i sin anmälan till tillsynsmyndigheten vis länsstyrelsen.

Under vecka 38 har man konstaterat att värdet gått ned men fortfarande är förhöjt.

– Vi har även gjort ett omfattande arbete för att spåra källan till problemet, men ännu inte funnit den. Det har bland annat noterats att våra processvatten innehåller förhöjda halter av fosfor, vilket indikerar att problemet inte uppstår i bioreningen. Vi har även gått igenom vårt kemikalieregister för att se vilka andra kemikalier än närsaltlösningen till bioreningen som innehåller fosfor, men detta spår gav ingen förklaring.

– Arbetet fortsätter nu på bred front inne i bruket där vi försöker ringa in källan med ett större antal analyser. Vi går även igenom alla entreprenörer som besökt oss de senaste veckorna för att utesluta att deras arbete kan ha påverkat situationen. Tyvärr har vi ännu inte kunnat identifiera källan till problemet, säger Björn Legnerfält, utvecklings- och miljöchef på Arctic Paper Grycksbo vid lunchtid på måndagen