Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakobsgårdarna flyttade in i Kupolen

I lördags snackades det mycket om Jax.
Stadsdelen "flyttade" nämligen in på Kupolen för att visa upp sig.

Just nu pågår arbetet med att rusta upp Jakobsgårdarna, ett arbete som man beräknar ska ta flera år och Tunabyggen ska satsa hundratalsmiljoner för att få området att bli attraktivare och tryggare. Nu i höst påbörjar man bland annat förnyelsen av Jaxtorget.

Om dessa planer och om hur det är att bo och leva på Jakobsgårdarna, fick besökarna på Kupolen veta då man arrangerade "snacka om Jax".

Inför upprustningen har Tunabyggen tillsammans med bland annat Hyresgästföreningen gått runt i området och pratat med boende och hämtat in idéer till förbättring.

Sammanställningen kunde Borlängeborna ta del av i går på Kupolen, bland annat fanns önskemål om en lekpark på Regnbågsgatan,snyggare utemiljö och säkrare förråd.

Några som lovas få stort inflytande hur det nya Jakobsgårdarna ska utformas är barnen och ungdomarna.

– Det är deras idéer som kommer att vara utgångspunkten för Tunabyggens och kommunens diskussioner, säger Tomas Larsson från Trafikverket.

Han var inbjuden för att berätta om projektet barn- och unga i samhällsplaneringen. Projektet driver Trafikverket tillsammans med Boverket på uppdrag av regeringen. Här är Borlänge utsett som en av sex kommuner i hela landet.

Barn från Nygårdsskolan och Maserskolan har därför fått redogöra för vad de tycker är dåligt i området och som måste förbättras.

Detta har bland annat resulterat i en stor utställning som besökarna på Kupolen kunde se en del av inne i kommunens lokal i köpcentret.

Bland annat vill barnen ha fler grönområden och mindre trafik inne i området.

Jaxborna har även talang för sång och musik, vilket visade sig när det bjöds på underhållning på scenen av bland annat unga rappare och dansare från Dalalaget, Världens kör samt trion Ronny and the Youngsters.