Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JAK-banken firade tio år i Orsa

JAK-medlemsbank firade tioårsjubileum i Orsa i torsdags kväll. 280 personer i Orsa är medlemmar i banken. Det är fyra procent av Orsas befolkning och därmed är Orsa JAKs mest medlemstäta kommun.

– Riksgenomsnittet ligger på 0,4 procent, berättade bankchefen Magnus Frank från Skövde då han besökte Orsa i torsdags. JAK-banken har bara två kontor i Sverige, huvudkontoret i Skövde och så kontoret i Orsa som öppnades i september 2002.

JAK är lite speciell då den inte ger någon ränta till spararna och den tar heller ingen ränta på lånen. Däremot får de som lånar pengar av banken betala en fast avgift som motsvarar tre procents effektiv ränta. Den som lånar pengar måste sätta in och spara en lika stor summa som amorteringen på lånet.

Förutom sparande och lån sysslar banken med folkbildning i form av studiecirklar och seminarier om ekonomi.

– Ju mer turbulent det är i världen, desto fler är det som ringer oss, säger Magnus Frank.

Banken har 38 000 medlemmar och den är förhållandevis stark i Dalarna där det finns 2 500 medlemmar och Orsa är den ort som har överlägset flest medlemmar i förhållande till befolkningen.

De tio åren i Orsa firades med tårta och föredrag. Kåre Olsson från Skattungbyn som tidigare varit ordförande i JAK Medlemsbank talade om hur en bank kan främja lokal ekonomi.