Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarnas riksförbund kritiska efter varginventeringen: "Vi är oroade för framtiden"

"Vi är oroade över hur framtiden kommer att se ut". Det säger Jägarnas riksförbund efter att ha tittat på de preliminära siffrorna från den senaste varginventeringen.

Annons

Den 31 mars slutförde Jägarnas Riksförbund inventeringen av varg. Och enligt dem visar de preliminära siffrorna att vargstammen ligger kvar på ungefär samma nivå som föregående år. Någon exakt siffra presenteras dock inte i de preliminära inventeringsresultaten.

I ett pressmeddelande konstaterar Jägarnas Riksförbund att inventeringen problematiseras av allt för krångliga regler och snöförhållanden, och att resultaten på grund av detta blir osäkra.

–Jägarnas Riksförbund har länge framfört att vargstammen i Sverige är kraftigt underskattad i de officiella siffrorna, säger Henrik Tågmark, rovdjursansvarig i förbundsstyrelsen.

De menar att det visas inte minst av att olika siffror som speglar att vargstammen ökar trots att den påstås minska. De pekar till exempel på siffror från Viltskadecentrum vars statistik visar att antalet angrepp på får och hundar ökar samt att länsstyrelsernas avskjutningssiffror av älg visar att antalet skjutna älgar i de värst vargdrabbade områdena av landet minskar kraftigt.

Man bedömer även att årets vargjakt visade att kännedomen om hur reviren ser ut och vilka vargar som finns i dem är näst intill obefintlig i de delar av landet som har tätast vargstam.

– Eftersom inventeringsmetoderna nu ska göras om är vi oroade för hur framtiden kommer se ut. Istället för en metod som ytterligare underskattar stammen borde fokus läggas på hur den negativa påverkan som vargen medför ska minskas, avslutar Henrik Tågmark.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android