Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarnas jaktpass vandaliserade

I tre olika områden har jägarnas jaktpass i Rättviks kommun förstörts. Det handlar både om jakttorn och markpass. – Det händer tyvärr lite var stans, säger Bengt Stor, vice ordförande i Rättviks Jaktvårdskrets och ordförande i en av de drabbade jaktvårdsföreningarna.

Älgjakten närmar sig och för jägarna betyder det bland annat att jaktpassen ska ses över.

I Rättvik har tre fall av vandalisering gjort att man får extra jobb.

Den 19 juni upptäcktes att flera pass på Åberget vid Rättviks Återvinningscentral och motorbanan hade förstörts.

En månad senare var det dags igen. Då hittade Backa jaktlag i Grändens JVF flera av sina markpass sönderslagna – de låg på marken som plockepinn och nu har ytterligare en skadegörelse upptäckts.

– Det är tre jakttorn som sågats sönder på Orberget i Dådran, bekräftar Bengt Stor.

Alla tre händelserna är polisanmälda.

Vem är det som förstör jaktpassen?

– Det finns alltid folk som inte tycker om jakt och har synpunkter. Nu för tiden är jakten inte en naturlig del av livet så folk är helt enkelt inte vana.

Hur märker ni jägare av det?

– I takt med att de sociala medierna blir fler så blir världen mindre och åsikter sprids snabbt nu för tiden, säger Bengt Stor.

Finns det en uttalad hotbild mot er?

– Inte direkt, men jag uppmanar alla jägare att i god tid före älgjakten se över sina pass så det inte finns några dolda sabotage. Det har det funnits på andra håll i Sverige och det skadar inte att vara extra försiktig.

Han konstaterar också att intresset för närproducerat och viltkött samtidigt ökar.

– Men för att kunna äta viltkött så måste vi jaga, avslutar Bengt Stor.

Polisens presstalesperson Stefan Dangart säger att utifrån hans erfarenhet är det inte vanligt att jaktlag anmäler skadegörelse på jakttorn.

Men tre kända och polisanmälda angrepp på jaktpass i Rättviks kommun under ett par månader - hur kommenterar du det?

– Jag vill inte spekulera i vad som kan ligga bakom, men visst är det ovanligt.

Vad gör polisen nu?

– Det senaste ärendet i Dådran kommer det inte att bli någon förundersökning på. Det finns inte tillräckligt mycket för oss att gå på.

Är det då någon idé att anmäla brott av det här slaget?

– Det är det. Görs ingen anmälan vet vi inte om det och skulle det visa sig att det är en typ av brottslighet som förekommer i högre omfattning än vad vi trodde – då får vi ompröva våra resurser, avslutar Stefan Dangart vid polisen i Dalarna som gärna tar emot tips om någonvet något mer om de förstörda jaktpassen i Rättvik.

LÄS MER: Häng med på toppfågeljakt i Älvdalen

Läs också: Rökskadad jaktkoja

Läs mer blåljus här

Läs mer om Rättvik