Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarna minskar i antal men lika många älgar får skjutas

Möjligen lever bygdens älgar lite mindre farligt i höst och vinter än tidigare år.
Jägarna har minskat kraftigt i antal de senaste åren.

För att få jaga krävs bland annat att man har jaktkort. Sådana kort som till sin utformning ser ut som kreditkort, beställs från Naturvårdsverket. Där kan handläggaren Petter Mahrs konstatera att beställningarna från Västerbergslagen minskat.

– Jaktåret 2009 – 2010 beställdes 1 469 jaktkort från jägare i Ludvika och Smedjebackens kommuner. I år är motsvarande siffra 1 239.

På bara fyra år har antalet utfärdade jakkort således minskat med över 15 procent.

Jaktkortet kostar 300 kronor och innehav av ett sådant är ett villkor bland annat för att få jaga älg. Lika självklart som att man har vapenlicens.

Försäljningen av jaktkort tyder alltså på att färre jägare kommer att ge sig ut under älgjakten. Men antalet älgar som får fällas under perioden 14 oktober – 28 februari är ungefär lika många som föregående år.

– I Ludvika kommun får 376 vuxna djur och 354 kalvar fällas. Motsvarande siffra i fjol var 289 vuxna och 291 kalvar, uppger Inger Haag, handläggare vid länsstyrelsen.

En stor ökning, kan tyckas. Men det finns en naturlig förklaring.

– Säfsnäs-Nås älgskötselområde hade i fjol ytor på 121 000 hektar, i år har det området 172 000 hektar. Om man i stället tittar på tilldelningen per 1 000 hektar i Ludvika kommun så är det ingen skillnad. 2,9 älgar får fällas i år och lika många var det 2012, berättar Jonas Bergman, viltförvaltningsansvarig vid länsstyrelsen.

I Smedjebackens kommun får i år 165 vuxna och 149 kalvar fällas att jämföra med 166 vuxna och 158 kalvar i fjol. Räknat på det andra sättet så får tre älgar per 1 000 hektar skjutas.

Jonas Bergman konstaterar att tilldelningen i Dalarna har minskat kraftigt de senaste åren. Han uppger att 2010 fick cirka 12 000 älgar skjutas, i år omkring 7 000.

– Tilldelningen har tidigare varit väldigt hög. När 12 000 djur fick fällas så sköts i verkligheten ungefär 6 100. Nu är målsättningen att alla tilldelade djur ska fällas. Uppfylls målsättningen så kommer antalet skjutna älgar att vara ungefär lika många som tidigare trots att tilldelningen är betydligt lägre, noterar Jonas Bergman.