Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarexamen viktig för säkerheten i skogen

– Ända sedan 1985 då jägarexamen infördes sitter det i jägarnas jaktetik att jaga så att viltet inte utsätts för onödigt lidande och att människor och egendom inte utsätts för fara, säger Jonas Bergman, viltförvaltningsansvarig hos länsstyrelsen i Dalarna.

Nu står varningsskyltarna tätt efter vägarna om att älgakten pågår. Men hur nära vägarna och tättbebyggda områden kan man jaga och sätta upp jaktorn på?

– Det finns inget regelverk som reglerar avstånd till byggnader och vägar för exempelvis jaktton etcetera. Har man rätten att jaga på en mark så gäller det hela marken ut till markgräns, däremot måste man förvissa sig om att djur som skjuts på den egna marken inte hinner springa över till nästa mark innan den faller.

– Därför är vägar om de går i markgränsen eller andra gränser inte optimala att ha pass på, det finns dock inget förbud. Däremot är hustomter undantaget, om exempelvis mitt hus står på någons jaktmark så ska de givetvis inte sitta någon på tomten, säger Jonas Bergman som ser varningsskyltarna som en upplysning till trafikanterna som att man ska vara lite extra observant på att älgar och jakthundar kan springa ut på vägen.

– Det som reglerar jaktens utövande samlas bäst i 27 paragrafen i jaktlagen. Jakten skall bedrivas så att viltet inte utsätts för onödigt lidande och så att människor och egendom inte utsätts för fara. Detta innebär i praktiken att man ska ta hänsyn till människor och deras fastigheter. Och alla som tagit sin jägarexamen, och det måste man veta, är ansvarig för sitt skott och alla jägare vet att man inte skjuter mot en älg om man inte har ett kulfång, alltså backen synlig bakom älgen.

– De kan finnas de som känner obehag av att se vapen eller höra en gevärssmäll. Dessa ska man givetvis lyssna på om än det inte finns ett lagstadgat krav om ett visst avstånd till fastigheter.

Så egentligen skulle man trots varningsskyltarna kunna gå ut och plocka bär, svamp eller motionera i dessa marker?

– Ja, men varför inte hellre åka till en annan plats så slipper man detta, tycker Jonas Bergman