Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägaren Ulf kämpar för rovdjuren

På fredag börjar björnjakten i Dalarna. Kvoten för länet är 55 björnar.
– Det är på tok för mycket björnar, säger jägaren och ordförande Naturskyddsföreningen i Mora, och vice ordförande för Naturskyddsföreningen Dalarna, Ulf Jernberg.

Naturvårdsverket har tilldelat Dalarna en kvot på 55 björnar.

– Vi har inte haft något möte ännu, men vi är överens i styrelsen och tycker att det är för hög kvot vad gäller björnjakten i Dalarna, säger han.

Ulf hoppade av som styrelseledamot i Jägareförbundet Dalarna på grund av brist på samförstånd mellan de som inte vill ha rovdjur och de som vill ha rovdjur.

– Jag blev trött på tjafs och tjat från jägare att vi skulle jobba för att fler rovdjur skulle få skjutas. Vissa jägare vill inte ha rovdjur, de vill skjuta varje varg de ser. Det måste finnas de som ställer upp för rovdjuren och därför gick jag med i Naturskyddsföreningen, berättar Ulf Jernberg.

– Naturligtvis förstår jag att jägarna är rädd om sina hundar, men betydligt fler hundar blir skjutna eller överkörda under jakten än dödade av varg. Naturligtvis ska inte rovdjur drabba rennäring, fäbodbruk eller jordbruk.

Att jägarna och rovdjuren konkurrerar om viltet håller Ulf inte med om.

– Älgstammen i norra ökar. Jag har jagat sedan många år tillbaka och rovdjuren har aldrig varit något problem.

Att icke rumsrena jaktmetoder förekommer, tror Ulf.

– Med skoter till exempel, men det är små grupper som sysslar med olaglig jakt. Större delen av jägarkåren sköter sig mycket bra. Avarter finns överallt.

Han är jaktledare för Näsbergs jaktlag, som omfattar 18 personer. Det är möte med laget på kvällen och

några dagar senare ska medlemmarna i Naturskyddsföreningen åka till Fulufjället för en del av prispengarna föreningen fick när de tilldelades Mora kommuns miljöpris.

– Naturskyddsföreningen i Sverige har 226.000 medlemmar, vilket gör oss större än Jägareförbundet och i Mora är vi 771 medlemmar.

– Vi är en aktiv krets och vi kämpar också mot provborrningarna i Siljansringen efter gas, som vi anser innebära allt för stor miljöpåverkan, vi protesterar mot den skrämmande avverkningen av skogen på vissa ställen, vilket alltid är en aktuell fråga för oss. Vi kollar om ekologisk mat verkligen är det ute i butikerna och vi har också genomfört ett cykelprojekt till förmån för de asylsökande i Gesunda. Gamla cyklar samlades in, renoverades och skänktes till de boende i Gesunda.

- Jag ifrågasätts hela tiden, men jag står för mina åsikter. Det finns också de, som tycker det är bra att det finns en jägare, som jobbar med miljöfrågor i Naturskyddsföreningen, säger Ulf, som inte deltar i björnjakten.