Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägareförbundet kritiserar landshövdingen

Landshövding Maria Norrfalk får skarp kritik av Jägareförbundet Dalarna som ifrågasätter hennes lämplighet att leda länsstyrelsen.
– Vi för ingen egen politik, svarar Norrfalk.

Jägareförbundet Dalarnas ordförande Thomas Björklund kritiserar nu starkt landshövding Maria Norrfalk och ifrågasätter hennes lämplighet att leda länsstyrelsen i Dalarna. Björklund skriver i ett pressmeddelande att Jägareförbundet Dalarna anser att vargsituationen i länet försämras och att länsstyrelsens naturvårdsenhet negligerar den stora frustration som de menar finns bland länets alla jägare och tamdjursägare. Han anser att för få skyddsjaktsansökningar blir beviljade och ställer sig även kritisk till den rapport om illegal jakt på varg, som fick stort utrymme i media nyligen, som han menar kommer från "tjänstemän på miljövårdsenheten." Rapporten saknar enligt Björklund all relevans, och konstaterar att Jägareförbundet inte längre har förtroendet för landshövdingen.

Även Nils Björklund, ordförande för Folkaktionen ny rovdjurspolitik, ifrågasätter i ett öppet brev landshövdingens kapacitet att leda länsstyrelsen. Kritiken är ungefär densamma som Jägareförbundet lagt fram, och även de kritiserar den rapport om illegal jakt som de påstår ha sitt ursprung på länsstyrelsen.

Landshövding Maria Norrfalk bemöter kritiken med en viss uppgivenhet i rösten och beklagar situationen.

– Det här är jättetråkigt. Jag trodde att vi hade en bra relation med Jägareförbundet, det kändes åtminstone så tidigare, säger Norrfalk.

– Det känns dessutom inte rättvist att bli anklagad för den rapport kring illegal jakt som de menar kommer från länsstyrelsens håll. Så är inte fallet, och vi har sedan tidigare redan tagit avstånd från den. Jägarförbundet tar till väldigt stora ord, men det hela handlar faktiskt om demokratiska beslut som tagits utav riksdagen, vi för ingen egen politik, säger Norrfalk.