Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare lämnade vargmöte under föredrag

/
  • Benny Jonsson från Idre sameby visade tydligt ur hårt rovdjuren drabbar rennäringen i Älvdalens kommun.
  • Henrik Thurfjell från länsstyrelsen Daalrna hade den otacksamma uppgiften att förklara och försvara hur länsstyrelsen sköter regeringens rovdjurspolitik i Dalarna.

Nära 70-talet personer samlades på söndagskvällen i Brittgården för att diskutera rovdjurspolitiken. Och missnöjet med vargpolitiken genomsyrade mötet.

Annons

Det var Jägarnas riksförbunds avdelning för Älvdalens, Särna och Idre som arrangerade mötet. Först ut i talarstolen var den mycket systematiske och långrandige skogsägaren Karl Hedin. Under en och en halv timmes tid talade han om Sveriges rovdjurspolitik, som han var mycket kritisk till. Dels på grund av att regeringen inte fattar beslut om hur många vargar som ska finnas och dels på grund av att det är, som han menade, ett 50-tal tjänstemän på Naturvårdsverk och länsstyrelser som i praktiken bestämmer allt när det gäller vargen. Och de gör det, fortfarande enligt Karl Hedin, på ett sätt som gör att Sverige har extremt många fler vargar änn man skulle behöva för att ha en "gynnsam bevarandestatus" på den nordiska vargstammen.

Karl Hedin berättade också att den kritiska bok som han, tillsammans med några andra personer skrivit om hur myndigheterna sköter vargpolitiken, nu finns på nätet under adressen vargboken.com för alla att ladda ned.

Benny Jonsson från Idre sameby visade därefter vilket stort problem som rovdjuren är för samebyn, både ekonomiskt och arbetsmässigt och hur det kändes att gång på gång hitta renkalvar och vuxna djur som dödats eller sargats svårt av rovdjur.

Fäbodbrukaren Olof Sjeldrup som slutat med fårskötsel i Kruppa fäbodar i Orsa, berättade hur trycket från främst varg gjorde att familjen helt enkelt tvingades ta bort djuren från fäbodarna.

De tre talarna fick kraftiga applåder av publiken.

Henrik Thurfjell från länsstyrelsen Dalarna hade den ganska så otacksamma uppgiften att berätta om vad länsstyrelsen gör för att förverkliga regeringens rovdjurspolitik.

Han möttes inte av applåder i samma omfattning. Däremot lämnade omkring hälften av mötesdeltagarna mötet då han talade. Om det var i protest mot myndigheternas rovdjurspolitik eller inte framgick inte, men flera av de frågor han fick var mycket kritiska mot länsstyrelse och regering.

Sammanfattningsvis kan man nog säga att mötesdeltagarna inte vill ha varg i Sverige alls, eller i varje fall inte det antal vargar som nu finns. Det ökande antalet vargar ställer till med stora problem, både för den urgamla fäbodkulturen och livskvaliteten för landsbygdens befolkning.

Annons